Başbakan Erdoğan'ın enflasyon kriterine işçi sendikaları 'evet' dedi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Haziran 2009 07:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamudaki yaklaşık 300 bin işçi ile hükümet arasındaki toplu sözleşme süreci devam ediyor. Görüşmelerde henüz anlaşma sağlanamadı. Ancak sendikalardan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'enflasyon oranında zam' kriterine yeşil ışık geldi. Geçen hafta Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile yapılan görüşmeden sonuç alamayan Türk-İş, Başbakan Erdoğan'dan randevu istedi.

Sendikalar, bu görüşmede enflasyon oranında zamma razı olacaklarını belirterek, toplu sözleşmenin masada tamamlanabilmesi için destek isteyecek. Toplu görüşmelerde işçileri temsilen masaya oturan Türk-İş, yüzde 20 zam istiyor. Ancak konfederasyonun bu teklifte ısrar etmeyeceği belirtiliyor. Hükümetin önerisi ise birinci ve ikinci altı aylar için yüzde 3, üçüncü ve dördüncü altı aylar için ise yüzde 2,5 zam. Ayrıca düşük maaşlılara 25'er TL iyileştirme öneriliyor. Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay, kriz sebebiyle tüm işçilerin büyük fedakârlık yaptığını ifade ediyor. Hükümetten bu yıl refah payı istemediklerini vurgulayan Atalay, düşündüklerinin daha altında bir zam önerisi ile masaya oturduklarını kaydediyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Çalışanı enflasyona ezdirmeyeceğiz.' sözünü hatırlatan Atalay, geçen yılın mayıs ayından bu yıl mayısa kadarki dönemde ortalama yüzde 9,4 enflasyon gerçekleştiğini, bu zammı kabul edeceklerini söylüyor.

Halen madenlerde 930 liraya çalışan işçiler bulunduğunu dile getiren Ergun Atalay, bu durumdaki 15 bin kişinin maaşlarında iyileştirme yapılmasını da istiyor. Sendika olarak 'krizden bize ne' gibi bir tavır içine girmediklerini aktaran Atalay, "Elimizden geleni yapıyoruz. Afaki bir şey istemiyoruz." diyor. Yapıcı tavır takındıklarını, ancak gerekirse sokağa inmekten de çekinmeyeceklerini ifade eden Atalay, "Fedakârlıksa evet. Ancak işçiyi enflasyona ezdirmeyeceğiz." açıklamasını yapıyor.

SENDİKAL REKABET SU YÜZÜNE ÇIKTI

Öte yandan toplu sözleşme süreci, sendikalar arasında yaşanan rekabeti de gözler önüne serdi. Türk-İş, Hak-İş'in yetkili olmaması sebebiyle görüşme masasında yer alamayacağını ifade ediyor. Ancak Hak-İş Başkanı Salim Uslu, önceki gün Devlet Bakanı Hayatı Yazıcı'yı ziyaret ederek toplu sözleşme süreciyle ilgili görüşme yaptı. Bu durum, Türk-İş'in sert tepkisine yol açtı. Hak-İş'in kaç kişiyi temsil ettiği de bir başka tartışma konusu. Hak-İş, kamuda çalışıp toplu sözleşme kapsamında olan 300 bin kişiden 38 bininin kendi işçisi olduğunu açıkladı. Türk-İş ise rakamın yargı süreci devam eden işyerlerindeki işçileri kapsadığını belirterek bunun kabul edilemeyeceğini söylüyor. Hak-İş Başkanı Salim Uslu, sendikalarına üye 38 bin işçiyi yakından ilgilendiren toplu sözleşmeler için Devlet Bakanı Yazıcı ile bir araya geldiklerini belirtiyor. Kriz dönemlerinde alım gücünü desteklemenin önemine işaret eden Uslu, Hak-İş'e bağlı işyerlerinde Türk-İş'e bağlı sendikaların yaptığı itirazlara ise tepki gösteriyor.

İSA YAZAR ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber