Erdoğan: Dertliyim ben dertli, sinirli değil

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 11 Haziran 2009 14:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri ile girdiği polemikle ilgili olarak, 'Ben mert bir insanım, karşımda mert insan isterim, kendisi namertse orasını bilemem. Dertliyim ben dertli, sinirli değil. Olay bu." dedi.

Erdoğan, NTV'de katıldığı programda gündeme yönelik soruları cevapladı. Kürt sorunu ile ilgili bir soru üzerine Erdoğan, "2005'teki Diyarbakır seyahatimde Kürt kökenli vatandaşlarımızın meselelerinin benim meselem olduğunu söylemiştim. Partimizi kurarken bu konuya özel yer vermiştim. Tüm yönleri ile bu sorunu ele almayı hedefledik. Dönemimizde şimdiye kadar yapılmamış derecede yatırım yaptık." karşılığını verdi.

Kürt kökenli vatandaşların 'baskı altında olduğu', 'etnik siyaset yapıldığı', 'kimliklerinin tanınmadığı' söylemlerini kabul etmeyen Erdoğan, "Bu doğru değil, söz konusu değil. Alt kimliği saygıyla karşılıyoruz. Üst kimlik Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığıdır. Bütün etnik unsurlar saygındır. Bölgeye en çok giden siyasi lider benim. Bu güne kadar attığımız adımları kararlıklıkla sürdüreceğiz. TRT-Şeş adımını attık. Sıkıntıları gideren bir iktidar işbaşında. Kürt kökenli vatandaşım benim kardeşim." diye konuştu.

DTP'nin sorunun çözümü için ne yaptığını soran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Muhalefet olarak parlamentoda bulunan DTP şunu yapmalı: İktidara nasıl yardımcı olurum? Bunu düşünmeli. Onlar günlerini eylemler üzerinden nemalanmakla geçiriyor. Huzursuzluk ortamını tahrik ediyorlar. 'Barış çiçeği' diyorlar. Molotof kokteyliyle barış çiçeği olur mu? Şehir halkını sindirme politikalarıyla barış olur mu?"

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'le görüşmeyi gündemlerinden düşürmediklerini ifade eden Erdoğan, "Biz kendimizi bu konuda görüşmeye hazırladığımız esnada şehit haberleri geldi. Gelin PKK örgütünü terör örgütünü ilan edin diyoruz. Tam tersine örgütün avukatlığına savundular. Bu işleri zorlaştırıyor. Taraflar silah bırakmalı deniyor. Böyle bir şey olmaz. DTP'den tek yanlı çağrı bekliyoruz." sözlerini kaydetti.

Af meselesiyle igili olarak bir soruya ise Erdoğan, "Biz Eve Dönüş yasası çıkardık. Bunun önünü de kendileri kesti. Bunu teşvik etmiş olsalar, binlerce kişi faydalanacaktı. Eve Dönüş yasası üzerinde oynamalar yapılabilir. Biz şu anda yeterlidir diyoruz." ifadelerini kullandı.

"BEN MERDİM, MERT İNSAN ARIYORUM"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile aralarında yaşanan gerginliğin hatırlatılması üzerine Erdoğan, "Sayın Baykal 'sen'i samimiyetinden söylüyorum diyor, hadi anladık, bu nasıl bir samimiyetse... 'En kaba başbakan' derken de mi samimiyetten söylüyor. Bunun nezaket neresinde anlamakta güçlük çekiyorum. Hiçbir zaman şahsıyla ilgli hakaret görmeyeceksiniz. Ama Baykal'ın şahsımla ilgili hakaretini hep göreceksiniz. Kampanyaları hep hakaret üzerinedir. O saygısızlığına devam etsin. Ben bunu yapmayacağım. Ben zihniyeti eleştiririm. Şahsiyetiyle uğraşmam. Kendileri hakkında 1 trilyonluk hazine yardımı ile ilgili Anayasa Mahkemesi'nin kararı var. Asıl yolsuzluk burada. Bu yolsuzluk değil mi? Bu parayı nereye kaçırdınız. Anayasa Mahkemesi tescil etti bunu. Ben merdim, karşımda mert olan insan arıyorum. Kendisi namert ise bilemem." diye konuştu.

Üslubunun sert olduğu yönünde eleştiriler olduğunun hatırlatılması üzerine Erdoğan, şunları söyledi: "Sert sözlerimden pişman olduğum anlar olabilir. Bulunduğum makam nedeniyle binlerce kişiyle muhatabım. Hedefteki insansınız. Tüm siyasi partiler size saldırıyor. Biraz da medya bu işi karıştırıyor. Benim üslubum sert olabilir. Herkesin üslubu yumuşak olacak diye bir şey yok. Halkım beni bu halimle kabul ediyor. Ben sert olduğumu kabul etmiyorum. Arkadaşlarım beni iyi tanırlar. İnsanlar beni bu halimizle seçti. Üsluptan öte muhtevada ne var o önemli. Muhtevada ülkenin değerleri savunuluyorsa bunu eleştirmeye kimsenin hakkı yok. Üslubumda sertlik olmuşsa bile hiçbir zaman asli karakterimin tezahürü değildir."

Bir soru üzerine Galataport ihalesiyle ilgili süreci anlatırken Erdoğan, "Galataport ihalesini yaptık, Danıştay'dan döndü. Bu proje hayata geçseydi Tophane şu an bambaşka olacaktı, binlerce kişi orada iş imkanı bulacaktı. Böyle konuşunca diyorlar ki Başbakan sinirli. Dertliyim ben dertli, sinirli değil. Şimdi ben böyle konuşunca ne diyorlar, ha diyorlar ki başbakan sinirli. Dertliyim ben dertli, sinirli değil. Olay bu." diye konuştu.

Erdoğan, kendisiyle ilgili olarak yapılan karikatürlerin de insaf çizgisi içinde olması gerektiğine işaret ederek, "Nükte taşıyanına eyvallah. Değerlere saldırı niteliği taşıyorsa eleştiririm." dedi.

"AKMAN'I TEMİZ BİR ARKADAŞIMIZ OLARAK BİLDİK"

RTÜK Başkanı Zahid Akman hakkında yapılan eleştiriler veya hakkında söylenenlerin kendi partisiyle ilgili olmadığının altını çizen Erdoğan, şöyle konuştu: "Zahid Bey'e yapılan konular veya eleştiriler Zahid Bey'le alakalı konulardır. Benim partimle alakalı değil. Zahid Bey üzerinden partimi vurmaya çalışmak çok ciddi bir haksızlıktır. O konuyla ilgili partimi ilintili hale getirmek namertliktir. Benim partimin hiçbir zaman kasasına hiçbir yerden kayıtdışı para girmemiştir, girmez."

Zahit Akman'ın AK Parti kontenjanından seçildiğinin hatırlatılması üzerine Erdoğan, "Buna mani bir hal yok ki. Seçilebilir. Bu arkadaşımız şu ana kadar tanıdığımız, bildiğimiz kadarıyla temiz bir arkadaşımız olarak bildik, biliyoruz ve adaylar arasına koyduk. Meclis'ten seçildi." dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Akman'ın istifasını istediğinin hatırlatılması üzerine Erdoğan, şunları söyledi: "Zahit Bey üzerinden çatlak gayreti içine girmek çok yanlış. Bülent Bey böyle bir yaklaşım içinde olmuş olabilir. Onun kişisel kanaatidir. Bizim hükümetimizin, başta şahsımın kanaati değildir. Bunu böyle bilelim. Kaldı ki Zahid Bey de kendisi açıklamasını yapmıştır. Bir ay sonra da zaten aday olmayacağını açıkça ortaya koydu, burada fırtınalar koparmaya gerek var mı?" karşılığını verdi.

"AİHM KARARI UTANÇ VERİCİ"

AİHM'in aile içi şiddetle ilgil Türkiye hakkında verdiği kararın utanç verici olduğunu ifade eden Erdoğan, "Tekil bir olayı Türkiye geneline fatura etmek çok yanlış. Bu olaylar onlarda da var. Güvenlik güçleri bu işlerin üzerine gidiyor, yasalarımız ortada. ABD'de var, Japonya'da var. Kadın ve aileden sorumlu bakanlığımızın çalışmaları var. Mesela Mardin olayı... Her bir kişinin başına güvenlikçi konulmaz. Bunun akılla izahı yok. Bunun eğitimle alakası yok. Bakıyorsun eğitimli insanlar neler yapıyor." dedi.

CHP Milletvekili Atilla Kart tarafından Dolmabahçe Sarayı'nda dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile yaptığı görüşmenin içeriğinin açıklanması için soru önergesi verildiğinin hatırlatılması üzerine Erdoğan, şu cevabı verdi: "CHP'nin verdiği soru önergesine yanıt vermeyeceğim. Utanmasalar sıkılmasalar aile mahremiyetlerini bile TBMM'ye taşıyıp cevap isteyecekler. Biz Sayın Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'la bir araya gelmişiz iki yetkili olarak, mahrem bir görüşme yaptık. Bu benimle mezara kadar gider, hiçbir zaman açıklamam. Sayın Büyükanıt açıklarsa o zaman ben de görüşmenin detaylarını paylaşabilirim."

"IMF OLMAZSA ÖLÜR MÜYÜZ"

IMF ile yapılan görüşmelerle ilgili soruya ise Erdoğan, şu şekilde cevap verdi: "IMF ile birçok görüşme gerçekleşti, başkanla üç kez ben görüştüm. Çıkarımıza uymadığı sürece IMF ile anlaşmaya imza atmayacağız. Gelir idaresi özel kuruluş olsun diyorlar, olmaz. Bunu kabul edemeyiz. Her şeyi düşürmemizi istiyorlar, onu düşür bunu düşür, biz bu ülkeyi nasıl yöneteceğiz peki? IMF'ye mecbur değiliz, IMF olmazsa ölür müyüz? Gerekirse madem ki bu iş olmuyor, biz de aynı açıklamayı yaparız. Bizi bu noktaya getirmesinler. Brezilya nasıl yaptı? Temennim görüşmeler yaz sonu bitsin, IMF ile ilişkiler sonbahara kadar bir yola girecektir."

SPOR YORUMU

Başbakan Erdoğan, sporla ilgili sorulara da cevap verdi. Erdoğan, "Fenerbahçe'de herhalde sadece teknik direktör transferi ile yetinilmeyecek. Geçen yıl Aragones'in alınışında zamanlama bence çok yanlıştı. Adamcağız geldi. Elinde kimleri bulduysa onlarla yola devam etti. Transferler ondan önce yapılmıştı. Aragones geldikten sonra mecvutlarla götürdü. Şimdi Daum, Fenerbahçe'yi tanıma noktasında, Türk futbolunu tanıma noktasında deneyimi var. Daum'un intibakı daha rahat olacak. Daha faydalı olabilir. Yeni transferler konuşuluyor. Bu yıl ligin çok renkli olacağını düşünüyorum. Rijkaard da çok başarılı bir insan." şeklinde konuştu.

NBA'da başarılı maçlar çıkaran başketbolcu Hidayet Türkoğlu'na teşekkür eden Erdoğan, "Bugün kendisini arayacağım. Gerçekten bizim için ABD'de bir Türk olarak Türkiye'nin tanıtımı noktasında büyük bir rol üstlendi. Hidayet'le ilgili dolar banknotunun üzerinde reklamda kullanılmış olması çok güzel. Bunlardan dolayı sevgilerimi gönderiyorum. Kendisiyle gurur duyuyoruz. Tabii Mehmet de aynı şekilde..." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber