YÖK Başkan Vekili Özgenç: Danıştay'ın kararı hukuka uygun değil

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2009 13:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkan Vekili İzzet Özgenç, Danıştay'ın tıp fakültelerindeki rotasyon ile ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararının, hukuka uygun olmadığını belirterek, "Danıştay bu kararı yanlış olduğunu bilerek vermiştir." dedi.

YÖK Başkan Vekili İzzet Özgenç, bir grup eğitim muhabiri ile biraraya geldi. Bir soru üzerine Özgenç, Danıştay'ın YÖK'ün üniversitelerdeki rotasyon kararının yürütmesini durdurması ile ilgili "Kararın içeriğinden haberimiz var. Karar tamamen hukuka aykırı bir karardır." diye konuştu.

YÖK'ün kararının hukuka uygun olduğunu ve arkasında durduğunu vurgulayan Özgenç, "Bununla birlikte yanlış da olsa, bu kararın gereği neyse biz onu yapacağız." ifadelerini kullandı. Özgenç, şunları dile getirdi: "Ancak bu karar yanlıştır. Bu karar hukuka uygun bir karar değildir. Danıştay'da bu kararın yanlış olduğunu bilerek vermiştir. Bazı hukuki yanlışlıklar olabilir (insanların yanlış hukuki değerlendirmesinden kaynaklanan), ama bu karar yanlış olduğu bilinerek verilmiş bir karardır. Biz Danıştay'ı yanlış kararından geri adım atmaya davet ediyoruz."

Hukuk yollarının hepsine başvuracaklarını kaydeden Özgenç, "Bu karar bilerek yanlış alınmıştır, çünkü öğretim üyelerinin rızaya dayalı olarak görevlendirilmesi 40. maddede düzenlenmiştir. Bizim 41. maddeye ilişkin uygulamamız, 40. maddenin işletilmemesinden dolayıdır." açıklamasını getirdi. Özgenç, resmi tebligatın gelmesinin ardından, kararın yanlış olduğunun da belirtileceği, uygulamanın durdurulması ile ilgili bir yazının üniversitelere gönderileceğini kaydetti.

Türk Tabipleri Birliği'nin, söz konusu konuda dava açmaya yetkisinin bulunmadığını vurgulayan Özgenç, "Bu karar sağlık hizmetinin verilmesine ilişkin bir karar değil. Bu karar, üniversitedeki eğitim-öğretim faaliyeti ile ilgili bir karar." şeklinde konuştu. Üniversiteler arası rotasyonun 1 Ağustos 2009 tarihinde uygulamaya konulabilecek bir karar olduğunu anımsatan Özgenç, "Eğer bu kararın yürürlüğe gireceği tarihe kadar İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'ndan yürütmeyi durdurma kararını kaldırması yönünde bir karar alamıyorsak, o zaman bu uygulamadan şu anda tıp fakülteleri ile ilgili olarak vazgeçeceğiz." açıklamasında bulundu. Özgenç, YÖK'ün rotasyon kararını sadece tıp fakülteleri değil, diğer fakülteler için de aldığını vurguladı.

Hukukta iki yanlışın bir doğru etmediğini söyleyen Özgenç, sözlerini şöyle tamamladı: "Hukukta bir yanlış yapılmışsa yapılan yanlıştan geri adım atılması bir erdemlilik olarak görülür. YÖK'ün burada aldığı kararlar doğrudur ve bu kararın gereği olarak yürütmeyi durdurma kararını, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından kaldırılacağını ümid ediyoruz. Ama bu karar alınmışsa, bu kararın gereğinin yerine getirilmesi için de YÖK üzerine düşen ne varsa yapacaktır. Bir kararın gereğini yerine getirmemek gibi bir yola kesinlikle girmeyeceğiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber