Merkez Bankası faizi yüzde 0.5 indirdi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 16 Haziran 2009 19:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Merkez Bankası gecelik borçlanma faizini beklentiler ile paralel olarak yarım puan indirdi. Böylece, gecelik faiz oranları borçlanmada yüzde 8.75'e, borç vermede ise yüzde 11.25'ye çekilmiş oldu.

Dünyada yaşanan küresel kriz nedeniyle, büyümenin yavaşlamasına paralel olarak önlemler alan Merkez Bankası, bu kararı ile son 8 ayda 7.75 puanlık faiz indirimi gerçekleştirmiş oldu.

Merkez Bankası açıklamasında, son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyete dair kısmi toparlanma işaretleri içermekte olduğunu, bununla birlikte, küresel ekonomideki olumsuzlukların giderilmesinin uzun zaman alabilecegi anlaşılmaktadır, ifadesini kullandı.

Banka açıklamasına şöyle devam etti:

"Nitekim, dış talep zayıf seyrini sürdürmekte, yurt içi yatırım talebi gerilemektedir. İktisadi faaliyetteki toparlanmanın yavas ve kademeli olacağı, istihdam koşullarındaki mevcut durumun bir müddet daha süreceği ve bunun neticesinde enflasyonun düsük seyrini koruyacağı öngörülmektedir. Bu çerçevede, Haziran ayında baz etkisi ve vergi ayarlamaları nedeniyle yıllık enflasyonda gözlenebilecek yükselişin kalıcı olmayacağı tahmin edilmektedir.

Finansal kosullardaki ek sıkılığın kısmen devam etmesi ve küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizliklerin sürmesi, asağı yönlü risklerin tamamıyla ortadan kalkmadığına işaret etmektedir."

İNDİRİMLERE ARA VERİLEBİLİR

Banka açıklamasının devamında ise iktisadi faaliyet dair toparlanma işaretlerinin belirginleşmesi durumunda faiz indirimlerinde yavaşlamanın veya ara vermenin değerlendirileceğini de söyledi.

Merkez açıklamasında: " Kurul, bundan sonraki faiz indiriminin ölçülü olabileceği ve para politikasının aşağı yönlü esnekligini uzunca bir süre korumasının gerekebileceği, iktisadi faaliyete dair toparlanma işaretlerinin belirginleşmesi halinde ise faiz indirimlerinde bir yavaşlamanın veya indirimlere ara vermenin gündeme alınabileceği değerlendirmesinde bulunmuştur.

Kurul, piyasadaki Türk lirası likidite durumunu ve gelecek döneme ilişkin öngörüleri de ayrıntılı olarak incelemiştir. Bankaların likidite yönetimlerini ve aktarım mekanizmasının sağlıklı çalışmasını desteklemek amacıyla temel fonlama aracı olan bir haftalık repo işlemlerine ilave olarak gerektikçe üç aya kadar vadeli repo işlemlerinin de kullanılmasının faydalı olacağı konusunda mutabık kalınmıştır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber