Maliye Bakanlığı, Karapara Aklamanın Önlenmesine Dair Kanun'u silbaştan değiştiriyor.

Haber Giriş : 25 Haziran 2003 08:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Maliye Bakanlığı, Karapara Aklamanın Önlenmesine Dair Kanun'u silbaştan değiştiriyor.

Maliye Bakanlığı, Karapara Aklamanın Önlenmesine Dair Kanun'u silbaştan değiştiriyor. Yeni düzenlemede, finans sektöründen bilgi akışını sağlayacak yeni yöntemler tekrar devreye sokulacak.

Maliye Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) 4208 sayılı Karapara Aklamanın Önlenmesine Dair Kanun'da yapılacak değişiklikler için çalışmalara başladı. ?Finans sektöründe yapılacak her türlü işlem için kimlik tespitinde bulunulması, şüpheli işlemlerin bildirimi ve belli limitin üzerindeki finans hareketleri için devamlı bilgi verme? zorunluluğunun yeni dönemde karaparayla mücadelenin 3 temel ilkesi olacağı belirtiliyor. Bu çerçevede, özellikle bankalar ve diğer finans kuruluşlarının karaparayla mücadele için daha etkili şekilde devreye sokulacağı ve buradan bilgi akışının sağlanacağı ifade ediliyor.

Yürütülen çalışmalara göre, Karaparayla Mücadele Kanunu'nda yapılacak değişiklikle birlikte MASAK'ın yapısında da büyük değişikliğe gidilecek. Yeni düzenlemelerle MASAK, faaliyetleri bakımından ?Mali İstihbarat Birimi''ne dönüştürülecek. Her türlü mali bilgi, burada toplanacak, analiz edilecek ve değerlendirilerek sonuca ulaştırılacak. Yasal düzenlemeler ve uygulamalar sırasında ilgili birimlerle koordineli hareket edilecek.

Karaparayla mücadelenin de sadece MASAK'ın işi olmadığını vurgulayan yetkililer, bu olayda öncelikle emniyet ve cumhuriyet savcılıklarının devrede olduğunu kaydederken, ?Karapara aklama suçu, topyekün bir mücadeleyi gerektiriyor.'' dediler. Kanun değişikliğine ilişkin çalışmanın, yıl sonuna kadar tamamlanması ve Meclis'te yasalaşması hedefleniyor.
Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber