Okullara bilgisayar için işadamları devreye giriyor

Haber Giriş : 02 Ocak 2005 14:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitimde teknolojinin getirdiği fırsatlardan faydalanmak isteyen Türkiye, okullarda ihtiyaç duyulan 1 milyon bilgisayardan ancak 200 binini satın alabildi.

Açığın kapatılması için Microsoft Türkiye ile Bilişim Sanayicileri Derneği, işadamlarının kapısını çalacak. Kampanyanın ayrıntıları önümüzdeki günlerde Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in de iştirak edeceği toplantı ile kamuoyuna duyurulacak.

Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Selim Zafer Ellialtı, bütün çabalara rağmen 50 bin okuldan sadece 10 bininin bilgisayar ile tanıştığına dikkat çekti. ?40 bin okulun hepsine devletin bilgisayar almasını beklemek mümkün değil. Alsa bile birkaç yılda tamamlanır.? diyen Ellialtı, okullara bilgisayar bağışı için işadamlarını özendireceklerini söyledi. Ellialtı, kampanyaya katılan işadamlarına Katma Değer Vergisi muafiyeti sağlanacağını dile getirdi: ?Kampanyanın başlaması için KDV muafiyeti kanununun çıkmasını bekliyoruz. Projeyi sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz. İşadamlarına, şirketlere ?pamuk eller cebe' diyeceğiz.? Öğretmenlere dağıtılacağı açıklanan dizüstü bilgisayarların hangi şartlarda alınacağı da netlik kazandı.

Şubat ayında satışa sunulacak bilgisayarlar için öğretmenlere Vakıfbank uzun vadeli faizsiz kredi imkânı tanıyacak. Vadelerin 36 aya kadar çıkarılabileceği belirtilirken, modeline göre 2 bin doları bulan bilgisayarların bin doların altına ineceği kaydedildi. Sabit taksitlerin 40-50 Yeni Türk Lirası olması bekleniyor. Bu arada Microsoft Türkiye ve Milli Eğitim'in yürüttüğü Eğitimde İşbirliği Programı çerçevesinde öğretmenler arasında bilgisayar kullanımı yaygınlaştırılıyor. Her ilden öğretmenlerin katıldığı pilot çalışma sona ererken, bilgisayar kullanımını öğrenen eğitimcilere sınavla sertifika verilecek. Sertifikalar, öğretmenlerin terfi ve atamalarında dikkate alınacak.

Microsoft Türkiye, söz konusu çalışmaları şirketin dış kaynak eğitim fonlarını kullanıyor. Gelecek vaat eden projelere fon verildiğine dikkat çeken Zafer Ellialtı, Türkiye'den iş ortakları ve yazılımevlerinden destek aldıklarını da kaydetti.

Microsoft'un okullara yönelik projelerinden biri Karar Destek Sistem Projesi. Eğitim kurumlarıyla ilgili karar alınırken kaynak bilgilere ulaşılmasını kolaylaştıracak program, her okulun karnesi niteliğini taşıyacak. Eksikler aciliyet durumuna göre kırmızı ve sarı ışıkla gösterilecek. Yeşil ışık okulda herhangi bir aksaklık yaşanmadığını gösterecek. Böylece bakanlık yöneticileri, okuldaki derslik sayısından öğretmen ihtiyacına kadar pek çok konuyu anında öğrenebilecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber