Bağış: AİHM kararı hepimizi üzdü

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Haziran 2009 13:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin aile içi şiddete karşı yeterli koruma yapmadığı gerekçesi ile Türkiye'ye verdiği ceza ile ilgili olarak, "Hepimizi üzdü. Bu Türkiye'nin hak ettiği bir ceza değil." dedi.

Sivil Toplumla Diyalog Toplantıları II, 'Kadın ve Avrupa Birliği Süreci' başlığı ile MEB Şura Salonu'nda başladı. Toplantıya, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu da katıldı.

Bakan Bağış, burada yaptığı konuşmada AB sürecinde kadın hakları konusunun en önemli konulardan biri olduğunu belirtti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, aile içi şiddete karşı yeterli koruma yapamadığı gerekçesi ile Türkiye'ye verdiği cezanın, herkesi üzdüğünü belirten Bağış, "Çünkü, aile içi şiddette bizim standartlarımız, bir çok Avrupa ülkesinin standartlarından daha kötü değil. Rakamsal olarak Türkiye'de bu bir hastalık ama Avrupa geneli ile karşılaştırıldığı zaman Türkiye daha kötü durumda değil. Aslında bir çok konuda Türkiye'deki belki de değerler nedeniyle, toplumda bir duyarlılık var." diye konuştu.

"Kadın elinin değdiği her yerde çok şeyin değiştiğini görüyoruz." diyen Bağış, AB sürecinin herkesin süreci olduğunu vurguladı. Bağış, "Ortak paydalarımızın ya da farklı endişelerimizin, şüphelerimizin giderilebileceği bir ortak platform." dedi. Türkiye'nin, AB ile tarihi bir randevusu bulunduğunu söyleyen Bağış, şöyle devam etti: "Gecikmiş olduğumuzun farkındayız. Bugüne kadar müzakelerine başlayıp da bitirebilen bir ülke yok. 50 yıllık sürecin ilk 45 yılında, müzakere tarihi bile alamayan bir ülke iken; artık müzakerelerde hızla ilerleyen, her geçen gün ciddi reformlar yapan bir ülke haline geldi. Eninde sonunda bu süreç tamamlanacak. O randevuya Türkiye yetişecek. AB ile olan randenvumuza hepimiz hazırlıklı olmalıyız. Kadınıyla, erkeği ile toplumun tüm kesimleri hazır olmalı. Biz hazırız işte geldik, dediğimiz anda hala Türkiye'ye karşı sorun çıkarmaya çalışan, hala ahde vefa göstermemeye çalışan olursa onlar utunacaktır."

Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde utanılacak hiçbir şey yapmadığını kaydeden Bağış, "Evet, tarihte hatalar vardır. Darbeler vardır, Başbakanlar asılmıştır, vizyonsuzluklar vardır, hedef saptırmalar vardır. Ama Türkiye en kötü döneminde bile üzerine düşenleri yapma konusuda kararlılık göstermiştir. Bundan sonra da göstereceğinden kimsenin şüpnesi olmasın. Önemli olan o tarihi randevuya vardığımız zaman utanacak taraf biz olmayalım. Çünkü, Türkiye her geçen gün daha da güçleniyor." şeklinde konuştu. Bağış, her sivil toplum kuruluşunun Avrupa'daki muadili ile temasa geçmesi gerektiğini vurgulayarak, "Ülkemizi yakından tanısalar, AB'ye giriş süreci daha kolay olacaktır." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber