Tüketici sokağa iniyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Haziran 2009 21:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Kredi kartlarıyla ilgili yasa tasarısının TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nda kabul edilmesi tüketici örgütlerini kızdırdı.

Komisyon çalışmalarına katılarak görüşlerini bildiren Tüketiciler Birliği, ?eylem kararı' aldı. Yarın ayaklarına prangalar vurup, kafalarına kredi kartı şapkaları geçirip ilk eylemiyapacak.

Hurriyet.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Birlik Başkanı Nazım Kaya, eylemlerinin BDDK önünde yapılacağını açıkladı. Kaya, ?Ayaklarımıza prangalar vuracağız, kafamıza bizi boğan kart şapkalarını geçireceğiz. Tüketici bu kart yasasıyla prangaya vurulmuştur, bu yasaya mahkum edilmiştir? dedi.

Oylamaya giremediler!

Komisyonda kabul edilen tasarının bankalar tarafından hazırlanan ?ısmarlama' bir yasa olduğunu söyleyen Kaya, ?Sipariş üzerine hazırlandı. Hem yasamanın hem de tüketicinin özgürlüğü elinden alındı. İktidar milletvekilleri oylamaya bile katılamadılar? dedi.

Tasarının komisyon görüşmeleri sırasında özellikle AKP milletvekilleri üzerinde ?yoğun' bir hükümet baskısı olduğunu ileri süren Kaya, bazı vekillerin karşı olmalarına rağmen, maddeler hakkında ?red' oyu kullanamadıklarını söyledi. Bu nedenle Kaya, tasarının Genel Kurul görüşmeleri sırasında milletvekillerine sorunu daha etkili yöntemlerle anlatacaklarını bildirdi.

1.5 Milyar kazanacaklar!

Tasarının yasalaşması durumunda, bankaların 44 milyon kredi kartından 35 lira aidat alması durumunda, yıllak kazançlarının 1.5 milyar TL olacağına dikkat çekti. Sözde 3 milyar TL'lik borca ödeme kolaylığı getirdiklerini belirten Kaya, ?3 milyarlık borcu tümden silseler bile kart aidatlarıyla bu parayı 2 yılda tahsil etmiş olacaklar? dedi.

Tek yürek!

Diğer tüketici örgütleriyle birlikte hareket ederek, ?tek yürek' olacaklarını söyleyen Kaya, bunun için tüm tüketici örgütlerine ?ortak' hareket etme çağrısı yapacaklarını açıkladı.

Kaya, tasarının Genel Kuruldaki görüşmelerinden önce sokak eylemleri dahil olmak üzere bir dizi eylemle, konuyu daha geniş kitlelerin gündemine taşıyacaklarını belirtti. Eylemleri arasında ellerindeki kartları bankalara iaede etmenin de bulunduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber