Yaz sıcaklarında kalbinizi koruyun

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Haziran 2009 11:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sıcaklığın vücutta tuz ve sıvı kaybına yol açtığını belirten uzmanlar, özellikle kalp damar hastaları için bu durumun tehlike oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Bursa Medical Park Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hakan Özkan, yaz sıcaklarında öncelikle sıvı kaybına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Sıvı kaybını arttıracak şeylerden kaçınmalı. Çay ve kahve kullanımında aşırıya kaçmamalıdır." dedi.

Hakan Özkan, "Sıcak havalarda aşırı aktiviteden kaçınmak gerekir. Giysiler de mevsime uygun olmalıdır. Açık renkler, ince, pamuklu, bol, havadar, hafif giyecekler seçilmelidir." diye konuştu.

Sıcak havalarda bol sıvı alınması gerektiğini kaydeden Özkan, sıvı ihtiyacının alkollü, gazlı, sodalı içecekler yerine su ve ayran gibi içeceklerle karşılanması gerektiğini vurguladı.

Göğüste ağrı, aşırı terleme ve bulantı gibi belirtiler yaşanıyorsa, derhal bir sağlık kurumuna başvurulması gerektiğini ifade eden Özkan, aşırı sıcak ve beraberinde gelen sıvı kaybının kalbi daha fazla çalıştırdığını söyledi.

Dr. Hakan Özkan, kişinin bu nedenle daha fazla enerji harcamak zorunda kaldığını kaydetti. Böyle olduğu için kalp-damar hastalarının yaz aylarında sorunlar yaşadığını dile getiren Özkan, kalpte bilinmeyen birtakım problemlerin de gün yüzüne çıktığına işaret etti.

Dr. Hakan Özkan ayrıca güneş ışınlarının direkt olarak geldiği 11.00-15.00 saatleri arasında dışarı çıkmaktan da kaçınılması gerektiğini ancak çıkılması gerekiyorsa mutlaka şapka, açık renkli, ince, pamuklu, bol, havadar ve hafif giyeceklerin seçilmesini söyledi.

Özkan, aşırı yağlı, midenin çok fazla çalışıp vücuda yük getirebileceği besinlerden kaçınılması gerektiğini de ifade ederek, "Özellikle gündüz saatlerinde ağır yemeklerden uzak durulmalı ve hafif bol sıvı içeren taze sebze, meyveden zengin, fazla yağ yükü olmayan yiyecekler seçilmelidir" diye konuştu.

Sıcak havalarda spor yapılacaksa sabah erken veya akşam saatlerinin tercih edilmesini öneren Dr. Özkan sık ve yeterli oranlarda sıvı almaya çok dikkat edilmesi gerektiğini de bildirdi.

Dr. Özkan, muhtemel bir kalp krizinden korunmak için şu tavsiyelerde bulundu: "Yazın direk güneş ışığı almaktan kaçının, gerekmedikçe öğle saatlerinde evden çıkmayın. Sigarayı bırakın. Kilo verin. Düzenli spor yapın. Tansiyon, kolesterol ve şeker hastalığınız varsa mutlaka doktor kontrolünde tedavinizi aksatmayın."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber