Çocuğunu döven babaya ağaç dikme cezası

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Haziran 2009 23:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MARDİN'in Midyat İlçesi'nde 10 yaşındaki kızı A.B.'yi ödevlerini yapmadığı ve düşük not aldığı gerekçesiyle döven 42 yaşındaki Z.B.'ye kamuya yararlı arazide 5 ay süreyle ağaç dikme cezası verildi. Z.B., Orman Müdürlüğü'nce gösterilen sahada 500 ağaç dikti, aynı zamanda sahadaki diğer ağaçların ekim ve bakımını yaparak cezasını tamamladı.

Babasından zaman zaman dayak yiyen ilköğretim okulu 4'üncü sınıf öğrencisi A.B.'nin polise giderek babasından şikayetçi oldu. Şikayet üzerine gözaltına alınan Z.B., daha sonra mahkemeye sevkedildi. Midyat Sulh Ceza Mahkemesi, Z.B.'ye kamuya yararlı bir arazide 5 ay süreyle ağaç dikme cezası verdi. Orman İşletme Müdürlüğü ile Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü'nce yapılan görüşme sonucunda, Z.B. Orman Müdürlüğü'nce gösterilen sahada 500 ağaç dikti, aynı zamanda sahadaki diğer ağaçların ekim ve bakımını yaparak cezasını tamamladı.

Midyat Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü'nce 5 aydır denetim altında tutulan Z.B., cezasını cezaevinde çekmek yerine kamuya yararlı bir işte çalışarak tamamlamasının kendisi ve ailesi açısından faydalı olduğunu söyledi.

Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü'nde görevli uzman sosyolog Tekin Karaçam, kamuya yararlı bir işte çalıştırma cezasının gerek ceza adaleti gerekse sosyal rehabilitasyon açısından oldukça faydalı sonuçlar verdiğini belirtti. Karaçam, şunları söyledi:

?Özellikle aile içi şiddetin engellenmesi ve aile bireylerinin korunmasını amaçlayan yeni yasal düzenlemeler ile şiddet kültüründe de azalma beklemekteyiz. Çocukların gelişim dönemlerinde maruz kaldıkları şiddet içerikli davranışlar çocukların sağlıklı gelişiminin önündeki en büyük engeldir. Hayatın herhangi bir alanında başarısız olmuş veya yeteri kadar başarı gösterememiş çocukların sosyal uyumunun ve başarı düzeyinin yükseltilmesi bu tür şiddet içerikli davranışlar ile sağlanamaz. Bu tür davranışlara maruz kalan çocuklar hem ailesine hem de topluma karşı kin ve nefret ile büyümektedir. Bu nedenle özellikle ebeveynlerin çocuklarına karşı gösterdikleri tutum ve davranışlarına önemle dikkat etmeleri gerekmektedir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber