'Tren Bilgi Sistemi' (TBS) hayata geçti

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Haziran 2009 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Demiryolları (TCDD) aynı anda hareket halindeki bin 700 trenin izlenmesine imkan sağlayan "Tren Bilgi Sistemi"ni (TBS) hayata geçirdi. Sistem üzerinden, tüm yolcu ve yük trenlerinin, hızı, varış saati, hangi saatte kalkacakları, hareket halindeki güzergâhları, varış istasyonlarına olan uzaklıkları gibi her türlü bilgiye 24 saat boyunca ulaşılabiliyor.

Demiryolları tarafından hayata geçirilen sistemi, vatandaşlar da internet üzerinden kullanabiliyor. Bunun için önce, bir şifre almaları gerekiyor. Şifre alan vatandaşlar, ister kendi yaptıkları yolculuğu internet üzerinden takip edecek, isterlerse de yakınlarının yolculuk yaptığı tren hakkındaki her türlü bilgiyi alabilecek.

Böyle bir sistemi neden kurduklarını Zaman'a anlatan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, "Biz 'Tren Bilgi Sistemi'yle hatlarımızdaki trenlerin naklen yayınını yapıyoruz. İstasyondan yolcusunu uğurlayan vatandaşlar, ev veya işyerine gidip internetten yolcusunun nerede olduğunu, kaç kilometre hızla gittiğini görebilecek. Ya da treni karşılamak isteyenler, trenin hangi saatte istasyonda olacağını anlayabilecek. Yük trenleriyle ilgili bilgiler de buna dahil." dedi. 'Bilgi Trafik Sistemi'nin bir benzerinin makam odasında bulunduğuna işaret eden Karaman, sistem sayesinde gördüğü aksaklıklara, makamından anında müdahale edebildiğini belirtiyor. Aksaklıklarla ilgili verdiği talimatların uygulanıp uygulanmadığını da yeni sistem üzerinden takip edebildiğini vurguluyor.

Karaman, BTS hakkında şu bilgileri verdi: "Sistemi, öncelikle, Ankara-Eskişehir hattında sefere konulan Yüksek Hızlı Tren'in (YHT) güvenliğini sağlamak için oluşturduk. Böylelikle, hızlı trenleri saniye saniye takip etme imkânına kavuştuk. Trenlerimiz ister sefer halinde olsun, isterse durmuş olsun; nerede olduklarını, hangi hızla gittiklerini, olası rötar ve arızaları anında görebiliyorum. Olası bir arızaya 10 dakikada müdahale edebiliyoruz." ZAMAN

SELİM KUVEL ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber