6 milyon kişi KEY bekliyor

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 22 Haziran 2009 19:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Listede adı olmayanlar veya eksik ödeme yapılan 6 milyon kişi Konut Edindirme Yardımı alacakları için 28 Haziran'ı bekliyor.

- Konut Edindirme Yardımı (KEY) alacakları, 28 Temmuz 2008'de Ziraat Banka'larınca ödenmeye başlanmış ancak milyonlarca hak sahibinin adı ya listelerde yer almamış ya da hak ettikleri rakamlar ödenmemişti.

Emekliler, ölen hak sahipleri, mirasçılar ve boşanmış kadınlarla birlikte Türkiye nüfusunun neredeyse yüzde 20'si KEY'de hak sahibi oldu. Haklarını alamayan yaklaşık 6 milyon kişi ikinci listenin açıklanmasını bekliyor.

Yasal haklarını kullanan yaklaşık 6 milyon kişi 28 Ekim 2008 gününe kadar itirazlarını yaptılar. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve kamu kurumları 28 Aralık 2008'de yayınlamaları gereken ikinci listeyi yetiştiremeyince TBMM tarafından 6 aylık süre verilmişti. Bu süre 28 Haziran Pazar günü sona eriyor. İkinci listenin en geç bu tarihte açıklanması gerekiyor.

Kamuda çalışan işçi ve memurlar için çalıştıkları kurumlarca, özel sektör çalışanları için SGK, isim listeleri ile bu isimlere göre kaç lira KEY ödentisi olduğunu belirten listeleri 28 Şubat 2008 günü Tasfiye Halindeki Türkiye Emlak Bankası'na verdi. Ancak kamu kurumları ve SGK, isim listelerini muntazam tutmadıkları için hak sahipleri haklarını ilk ödemede alamadılar. www.keyodemeleri.com web sayfasından vatandaşlık numarası ve sosyal güvenlik numarası ile öğrenilebilen isim listelerinde bulunanlar için de KEY rakamlarında eksiklikler mevcut.

KESİNTİ 9 YIL SÜRDÜ, GERİ ÖDENMESİ 13 YIL

9 yıl süren KEY ödemeleri, 1987 yılının Ocak ayında uygulamaya konulan 3320 sayılı ?Memurlar ve İşçiler ile Bunların Emeklilerine Konut Edindirme Yardımı Yapılması Hakkında Kanun? gereğince 9 kişiden fazla işçi çalıştıran özel sektör işverenlerince işçileri için ve tüm devlet çalışanları için de devlet, işçi-memur ücretinden kesinti yapmaksızın maktu bir parayı (KEY yardımını) çalışanları adına Emlak Bankası'na ödemişti.

12 MİLYON KİŞİYE ÖDEME YAPILDI

1995 yılı sonunda da KEY'e son verildi. Adına KEY ödenmiş kişi sayısı ise vefat edenlerin geride kalan mirasçıları ile birlikte yaklaşık 12 milyon kişiyi buldu.

KİMLER İÇİN ÖDENDİ, KİMLER İÇİN ÖDENMEDİ?

1987?1995 tarihleri arasında özel veya kamu sektöründe işçi veya kamuda memur olarak çalışanlar için olduğu gibi, o dönemi emekli olarak geçirmiş ve bağımsız bir evi olmayan SSK ve Emekli Sandığı emeklileri için de KEY ödendi. Kamu İktisadi Teşekkülleri veya kurumlarında memur gibi çalışan sözleşmeli personelden zorunlu KEY kesintisi uygulaması yapılmadı. İsteyen sözleşmeliler KEY'e dahil oldular. Bağ-Kur'lular ve Bağ-Kur emeklileri içinse KEY ödenmedi.

KEY'DEN YARARLANMAYANLAR

Sıra ve görev tahsisli lojmanlarda oturdukları süre boyunca memur olarak çalışanlar

Karı-koca memur veya işçi olan eşlerden aile reisi olmayanlar

399 sayılı KHK'ye tabi II sayılı cetvele tabi Sözleşmeli Personel'den KEY istemeyenler

Yurt dışı kadrolarına sürekli görevle atananlar

Bağımsız konut sahibi olan Emekli Sandığı ve SSK emeklileri

ALİ TEZEL: 6 MİLYON KİŞİLİK HAYAL KIRIKLIĞI

KEY ödemeleriyle ilgili tartışmaların olduğu belirsiz dönemde kamuoyunu bilgilendiren sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel'in konuyla ilgili yorumu, gelecek başka bir tehlikeye dikkat çekiyor: "1987'de başlayan ve 1995'te vefat eden KEY'in cenazesi daha yerde iken devlet kendine bedava finans kaynağı olacak Kıdem Tazminatı Fonu getirmeye çalışıyor. Bana göre 6 milyon hayal kırıklığı yaşanacak ve devlet 6 milyon potansiyel dava ile karşı karşıya kalacak. Her dava için en az 600 liradan (avukatlık ve dava masrafı) ödemesi ile karşılaşacağı düşünülürse, ödeyeceği dava parası KEY parasını aşacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber