Devletin yeniden yapılandırılmasına ilişkin ayrıntılar

Haber Giriş : 25 Haziran 2003 12:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Devletin yeniden yapılandırılmasına ilişkin ayrıntılar

Hükümet, devleti yeniden yapılandırmak amacıyla kolları sıvadı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in başkanlığındaki bir ekip tarafından hazırlanan çalışma Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nı kapsamayacak. İşte tasarının ayrıntıları...

DİN HİZMETLERİ MERKEZİ İDAREDE

Sözkonusu çalışmaya göre, Başbakanlık'ın ve bakanlıkların görev ve hizmetleri 'adalet, savunma, güvenlik, istihbarat, dış ilişkiler ve dış politika hizmetleri, maliye, hazine, dış ticaret, gümrük hizmetleri ile piyasalara ilişkin düzenleme hizmetleri, ulusal ve bölgesel ekonomik, sosyal ve fiziki planları hazırlamaya, bölgeler arasındaki gelişmişlik farklılıklarını gidermeye yönelik program ve projelerin uygulanmasını sağlamaya yönelik hizmetler, milli eğitimde eğitim ve öğretim birliğini sağlama, müfredatı belirleme, din hizmetleri, sosyal güvenlik hizmetleri, tapu ve kadastro, nüfus ve vatandaşlık hizmetleri, acil durum yönetimi ve sivil savunma ile ilgili ulusal düzeyde yapılması gereken hizmetler, vakıflarla ilgili olarak ulusal düzeyde yapılması gereken yönetim ve denetime ilişkin hizmetler, mahalli idarelere teknik ve mali yardımda bulunma, rehberlik yapma, eğitim desteği sağlama' olarak belirlendi.


VERİMLİ MEMUR ÖDÜLLENDİRİLECEK

Tasarının en önemli bölümlerinden birini kamu çalışanlarına yönelik düzenlemeler oluşturuyor. Memurlar ve kamu görevlilerinin işe alınmaları ve görevde yükselmeleri ehliyete dayalı seçme sınavı ve liyakat esasına göre yapılacak. Diğer kamu görevlileri ve işçiler kadro şartına bağlı olmaksızın sözleşmeye dayalı olarak istihdam edilecek. Sözleşmede ilgili personelin görevleri, hak ve yükümlülükleri ile performans ölçütleri yer alacak. Memurlar ve diğer kamu görevlileri performans ölçütlerine göre değerlendirilecek ve gerekirse ödüllendirilecek.


BÜROKRATLARIN GÖREV SÜRESİ HÜKÜMETLERLE SINIRLANDIRILIYOR

Hükümetin görevi sona erdiğinde müsteşarlar ile başkanlık ve genel müdürlük şeklinde kurulan bağlı ve ilgili kuruluşlarda başkan veya genel müdürlerin görevi kendiliğinden sona erecek. Ancak bu görevlere yeni bir atama ya da görevlendirme yapılıncaya kadar bu kişiler görevlerine devam edebilecek. Bu şekilde görevi sona eren bürokratlar özlük hakları saklı kalmak üzere, kadro şartı aranmaksızın bakanlık müşaviri kadrolarına atanacaklar. Merkezi idarede memurların atamaları da bakan tarafından yapılacak. Bakan bu yetkisini istediği takdirde alt kademelere devredebilecek.


TRAFİK HİZMETLERİNİ BELEDİYELER YÜRÜTECEK

Sözkonusu çalışmaya göre, trafik hizmetleri de belediyelere devrediliyor. Karayolları Trafik Kanunu ile Emniyet Genel Müdürlüğü'ne verilen trafik hizmetlerinin denetimi, yönetimi ve düzenlenmesi görevlerinin tamamı veya bir kısmı belediye meclislerinin kararına dayanılarak yapılacak talep üzerine İçişleri Bakanı'nın onayı ile belediyelere devredilebilecek. Devredilen hizmetler belediyeler tarafından genel trafik hizmetleri ile koordineli olarak yürütülecek. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün devredilen hizmetle ilgili tesis, araç ve gereçleri de ilgili belediyelere devredilecek. Tasarı ile Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü kaldırılıyor. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu ise özel ihtisas daireleri olarak Sayıştay'a bağlanıyor. Dışişleri Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı hariç bakanlıkların ve diğer kamu kurum ve kuruluşların yurtdışı teşkilatları kaldırılarak, yurtdışı kadroları iptal edilecek.


TAŞRA TEŞKİLATLARI İL ÖZEL İDARELERİNE DEVREDİLİYOR

Hükümet, hazırladığı tasarıya göre Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurulu Genel Müdürlüğü, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün taşra teşkilatının görev yetkilerini, taşınır taşınmaz mallarını, alacak ve borçlarını, bütçe ödeneklerini, kadroları ile birlikte personeli il özel idarelerine devredecek. Devir ve tasfiye işlemleri İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanarak Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüğe konulacak usullere göre en geç 6 ay içinde gerçekleştirilecek.


KÖY HİZMETLERİ KALDIRILIYOR

Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün görev ve yetkileri araç, gereç, her türlü taşınır ve taşınmaz malları, bunlara ait ödeneklerle birlikte İstanbul dışında il özel idarelerine, İstanbul'da ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredilecek. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün merkez teşkilatı personeli Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na, İstanbul dışındaki taşra teşkilatı personeli, bulundukları illerdeki il özel idarelerine, İstanbul'da ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı'na kadro ve pozisyonları ile birlikte devredilecek.


YÜKSEK DENETLEME KURULU SAYIŞTAY'IN DAİRESİ OLUYOR

Hükümet, Yüksek Denetleme Kurulu'nu da özel ihtisas dairesi olarak Sayıştay'a bağlayacak. Kurulun personeli, araç, gereç, taşınır ve taşınmaz malleri ile bütçesi tamamen Sayıştay'a devredilecek. Yüksek Denetleme Kurulu'nun kadrolarından başkan kadrosu, ilgili özel ihtisas dairesi başkanlığına, üye kadrosu Sayıştay üyesi kadrosuna, denetim görevlilerinin kadroları mükteseplerine uygun uzman denetçi, başdenetçi, denetçi ve denetçi yardımcısı kadrolarına, idari personelin kadro ve pozisyonları da Sayıştay Başkanlığı'nın uygun kadrolarına atanacak.


4 YENİ BAKANLIK KURULUYOR

Tasarıya göre, Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın taşra teşkilatı yerini koruyor.Taslak çalışmasında hükümet bakanlıkların taşra teşkilatlarının kaldırılması konusunda iki ayrı seçenek ortaya koydu. Hükümet, önümüzdeki dönem Ekonomi Bakanlığı, Milli Eğitim ve Spor Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Haberleşme (Enformasyon) Bakanlığı, Şehirleşme, Yerleşme ve Çevre Bakanlığı adı altında yeni bakanlıklar kuracak. İlk seçeneğe göre Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Milli Eğitim ve Spor Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Ulaştırma ve Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Orman ve Çevre Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın taşra teşkilatı ortadan kalkıyor. Hükümetin üzerinde durduğu diğer bir alternatife göre ise Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Milli Eğitim ve Spor Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Haberleşme (Enformasyon) Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Şehirleşme, Yerleşme ve Çevre Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın taşra teşkilatı kalkıyor.
Habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber