Belediyede işe giren gencin diploması sahte çıktı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 24 Haziran 2009 07:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Sudan elektrik üreteceğim' dedi belediyeyi 600 bin TL dolandırdı

Sakarya'nın Pamukova Belediyesi'nin 600 bin TL dolandırıldığı ileri sürüldü. Pamukova Belediye Başkanı Cevat Keser, yerel seçimlerin ardından göreve geldiklerinde geçmiş döneme ait hesapları incelerken yolsuzluğu ortaya çıkardıklarını söyledi.

Keser, Ocak 2009'da bilgisayar mühendisi olarak işe alınıp su kanalizasyon birim amiri olarak atanan K.B.'nin, 'sudan elektrik üreteceğini' söyleyerek 600 bin TL'lik malzeme aldırdığını, bunların elektrik üretimiyle ilgisi olmadığını belirlediklerini belirtti. K.B.'nin belediyeye verdiği İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği diploması fotokopisini üniversiteden araştırdıklarını ve üniversitenin böyle bir öğrencinin mezun olmadığını bildirdiğini kaydeden Keser, aynı kişinin patent (sudan elektrik üretme patenti) olarak gösterdiği belgeyi Türk Patent Enstitüsü'nden sorduklarını, belgenin sahte olduğunu öğrendiklerini ifade etti.

Her iki kurumun da K.B. hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirttiklerini ifade eden Keser, şöyle konuştu: "Benden önceki belediye başkanı bu kişiyi işe başlatmış. Bin 700 TL civarında maaş verip işbaşı yaptırdığında diplomasını, patentini incelemesi gerekirdi. Bu kişi, sudan elektrik üreteceği vaadiyle bazı malzemeler aldırıyor. Şu anda belediye icralık. 100 bin TL'lik malzemeyi 600 bin TL'ye aldırmış." Alınan malzemeler karşılığında çek kesildiğini, ödenmeyen çekler nedeniyle ilgili firmaların belediyeyi icraya verdiğini belirten Keser, "Eski başkan, bu kişiyi herkese mucit olarak tanıtmış. Suç duyurusunda bulunduk." diye konuştu.

ÜNİVERSİTE MEZUNU BİLE DEĞİL

Eski Pamukova Belediye Başkanı H. Ferudun Turan ise iddiayı ortaya atanların ispat etmek zorunda olduğunu ifade etti. K.B.'nin İstanbul Teknik Üniversitesi'nden aldığı diplomayı ve patent yazısını getirdiğini belirterek, "Her gelen kişinin üniversite diplomasına bakmam, üniversite mezunu olmadığı kimin aklına gelirdi? Belediyede 17 mühendis çalışıyor. Hiçbirine de sormadım ki senin diploman sahte midir, gerçek midir diye. Yapılan iş doğru." şeklinde konuştu. K.B.'nin önerdiği sistem üzerinde çalıştıklarını ve elektrik ürettiklerini söyleyen Turan, "Sadece iki tane alternatör kalmıştı. 7,5 kilovattan alıp 360 kilovatlık elektrik üretecektik. Kameralarla da tespit ettik. 7,5 kilovatlık elektrikten 95 kilovat elde etti. Ürettiği elektrikle su pompalarını da çalıştırdı. Harcanan para toplam 340 bin TL'dir. Bu konuda da yalan söylüyorlar." diye konuştu.

K.B. ise belirtildiği gibi İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu olmadığını, ortaöğretim mezunu olduğunu söyledi. Belediyeye işe girişte verildiği kaydedilen bilgisayar mühendisliği diploması örneğini kendisinin vermediğini ileri süren K..B, patent başvurusunda bulunduğunu iddia etti. DURAN SAVAŞ SAKARYA

Alınan malzeme dişli takımı

Sudan elektrik üretmek amacıyla alınan cihazları inceleyen Elektrik Mühendisleri Odası Sakarya Şubesi Başkan Yardımcısı Cumali Palalı, cihazın bir redüktör olduğunu kaydetti. Redüktörün bir dişli takımı olduğunu ve bir motordan elde edilen devir sayısını 5'e çıkardığını ifade eden Palalı, şunları kaydetti: "Bu redüktörleri de inceleyeceğiz. Hayata geçirilip geçirilemeyeceğine bakacağız. Sistemin nerede kullanılacağını bilmiyorum ama elektrik üretimi sağlamak için yapılmış bir harcama var ortada. Belediyenin böyle bir işe girmesi doğru değil. İşin uzmanlarına sormaları gerekirdi. Uzmanlara sorulmadan bu tür harcamalar yapılmış."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber