Yargıtay kararlarına göre kredi kartı aidatı alınmamalı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Haziran 2009 08:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Yargıya rağmen aidat alınıyorsa içtihat gerekir

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli: Kredi kartı aidatı alınmasına ilişkin yasal dayanağı tasarıdan çıkardık. Süreç içinde Yargıtay kararı emsal haline getirilerek aidat sürecine son verilir

Banka ve kredi kartları borçlarının yeniden yapılandırılmasını öngören yasadan, kredi kartından en az 35 TL'lik kart aidatının alınmasına ilişkin düzenlemenin çıkarılmasının ardından mevcut sisteme geri dönüldü. Yargıtay'ın, 'kredi kartından yıllık kullanım ücreti alınamaz' kararına karşın bankalar farklı oranlarda aidat alıyor. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, 'Kart aidatı alınmasına ilişkin yasal dayanağı çıkardık. Süreç içinde Yargıtay kararı emsal hale getirilerek, kart aidatı sürecine son verilir. Birkaç vatandaş daha dava açarsa içtihat oluşur. Bankalar da buna uyar' dedi. Mevcut sistemde, bankalar, müşterilerine imzalattıkları kredi kartı sözlemelerinde değişik oranlarda yıllık kart ücreti alıyor.

YASAL DAYANAK YOK

Canikli, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin kararını anımsattı. Bu karara göre, bankaların müşterilerinden kart ücreti alamayacağını belirten Canikli, 'Mahkeme kararı bağlayıcı, ancak bankalar uygulamıyor. Süreç içinde kararın emsal karar olması ile içtihat oluşacak, bu süreç aşılacaktır' dedi. Kredi kartlarının borçlarının yeniden yapılanmasına ilişkin yasadan, bankaların en az 35 TL tutarında aidat almasını öngören maddeyi çıkardıklarını kaydeden Canikli, 'Böylece yıllık kart ücreti alınmasına ilişkin yasal dayanak imkanı kalmadı' dedi.

Meclis önceki gün tasarıdan çıkarttı

ÖNCEKİ gün kabul edilen önergeyle, bankaların, kullanım limiti 3 bin 500 TL'ye kadar olan kredi kartları için 35 TL'ye kadar, 3 bin 500 TL ve daha fazla tutarda kullanım limiti tahsis ettikleri kredi kartları için ise limitin yüzde 1'ini geçmeyecek şekilde belirleyecekleri bir tutarda yıllık kredi kartı kullanım bedelini talep etmesine yönelik düzenleme, tasarıdan çıkarılmıştı. Ayrıca tasarıdan çıkarılan 1. madde, kart çıkaran kuruluşların; kartın verilmesi sırasında kart sahibini yeteri derecede bilgilendirmesini, talep edilmesi halinde, gerçekleştirilmiş işlemlere ait kayıtları, 30 günü geçmemek üzere işlemin mahiyetine uygun süre içinde sağlamasını da öngörüyordu.

Ebru ÇEKİÇ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber