Kan şekerinin düşmesi gizli şeker hastalığının belirtisi olabilir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2009 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Yıldırım Beyazıd Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Tuncay Delibaşı yaz ayı ile birlekte artan bayılma vakalarına dikkat çekti. Doç. Dr. Delibaş'a göre bayılmaların iki sebebi var. Birincisi vücuttaki tuz ve sıvı kaybıyla oluşan bayılma, ikincisi ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hastalanmasıyla gündeme gelen ve kan şekerinin düşüklüğüyle meydana gelen baygınlık.

Havaların ısınmasıyla birlikte sık sık bayılma vakalarının olması aslında hafife alınmayacak kadar önemli. Çünkü sıradan görünen bir baygınlık aslında gizli şeker hastalığının habercisi olabilir. Yıldırım Beyazıd Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Tuncay Delibaşı, daha çok yaz aylarında karşılaştığımız bayılmaların en önemli iki sebebi olduğunu söyledi. Doç. Dr. Delibaşı, ilkinde insan vücudundaki sıvı ve tuz başlayan daha sonra kan basıncının düşmesiyle sonuçlanan bayılma türü olduğunu söyledi. Bu tip vakalarda baygın kişinin ayağının yukarı kaldırılması gerektiğini söyleyen Delibaşı, böylece kanın beyin tarafına ilerlemesi sağlanarak hastanın bilincinin yerine getirileceğini belirtti. Daha sonra hastanın ayağa kaldırılmadan oturtulması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Tuncay Delibaşı, tuzlu ayranla hastanın tuz ve sıvı ihtiyacının kapatılması gerektiğini de vurguladı.

İkincisi ise kan şekerinin düşmesiyle meydana gelen bayılmalar. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın makam arabasının içinde bayılmasıyla gündeme gelen ve dikkatleri üzerine çeken kan şekeri düşüklüğü hafife alınmayacak kadar önemli. Bu tip bayılmaların sadece tansiyon düşüklüğü veya sıvı kaybıyla açıklanmaması gerektiğini dile getiren İç Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Tuncay Delibaşı, bu tür durumların gizli şekerin belirtisi olabileceğini söyledi. Delibaşı, bayılan kişinin işi ciddiye alması gerektiğini vurgulayarak, "Kan şekeri düştüğü zaman da kişi bayılır. Bu da vücutta gizli şeker hastalığı durumunun olduğunu gösterebilir." şeklinde konuştu.

Gizli şeker hastalığında kan şekerinin normalin altına indiğini belirten Doç. Dr. Delibaşı, bu tür sorun yaşayan bir kişinin hastaneyi giderek şeker yüklemesiyle gizli şeker olup olmadığını öğrenmesi gerektiğini söyledi. Bu hastalığın görülebilen tek belirtisinin ani bayılma olduğunu kaydeden Delibaşı, sıradan görünen bir bayılma vakasında kan şekeri düşüklüğü ortaya çıkabileceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber