Üniversiteli kızları tecavüz, erkekleri gasp korkutuyor!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Haziran 2009 20:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ŞÜKRAN PAKKAN İstanbul

İstanbul'da yaşayan 554 üniversite öğrencisiyle görüşülerek yapılan araştırmaya göre, kızların en büyük korkusu tecavüz, erkeklerinki ise gasp. Gençlerin çoğu savunma objesi taşıyor

İstanbul'da yaşayan üniversite öğrencilerinin korkularını araştıran İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü, kız öğrencilerin tecavüzden, erkek öğrencilerin ise gasptan korktuğunu ortaya çıkardı. En çarpıcı verisi ise öğrencilerin evlerinin etrafında geceleri yalnız yürümekten korkması oldu.

Savunma objeleri taşıyorlar

?Suç korkusu? başlıklı çalışma kapsamında, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Neylan Ziyalar ve öğrencisi Mine Özaşcılar, İstanbul'da yaşayan 18-25 yaş arası, 374'ü kadın, 180'i erkek, 554 üniversite öğrencisiyle görüştü. Sonuçta, üniversite öğrencilerinin kapılarına ışık ve ilave kilit taktırdığı, geceleri dışarı çıkmadığı, karanlık sokaklardan uzak durduğu, parkın çevresinden gitmemek için yolunu uzattığı, kendini koruma teknikleriyle ilgili bilgiler edindiği, elektrikli cop, göz yaşartıcı sprey gibi savunma objeleri taşıdığı belirlendi. Araştırmada ortaya çıkan diğer bazı sonuçlar şöyle:

- Kadınların erkeklere nazaran daha çok korktuğunu ortaya koyan araştırmaya göre, kadınların genel korku değeri yüzde 68.7, erkeklerin ise yüzde 52.8 olarak gerçekleşti.

- Kadınların en çok tecavüzden korktuğunu ortaya koyan araştırma, erkeklerin ise daha çok para için aldatılmaktan, arabalarının çalınmasından ve sokakta dilencilerin yaklaşmasından korktuklarını belirledi. Erkekler ?tecavüze uğrama ihtimalini? en düşük risk olarak nitelendirdi. Kadınlar ise hem gece hem gündüz vakitlerinde kendilerini erkeklere oranla daha az güvende hissettiklerini anlattı.

- Öğrencilerin tümü gece vakti suç bakımından güvensiz olduklarını düşündükleri bölgelerden uzak durduklarını anlattı.

- Korku sıralamasında sokak dilencileri en son sırayı alırken, en çok evdeyken içeri birinin girmesinden korkulduğu görüldü. Öğrenciler en çok alkol ya da madde etkisi altındaki kişilerden korktuğunu söyledi. Her üç öğrenciden biri ise yaşadıkları evin etrafından korktuğunu belirtti. Öğrencilerin yüzde 72.3'ü yaşadıkları evin 1.5 kilometre çevresinde geceleri yalnız yürümekten korktukları bir yerin olduğunu belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber