Şuanki mevzuata göre albayları sivil mahkemeler yargılayabiliyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 29 Haziran 2009 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP'nin ?Çiçek'i yargılamak için yasa değiştirildi' iddiası gerçeği yansıtmıyor. Çünkü birçok albay sivil mahkemelerce tutuklandı

LÜTFİ KAPLAN ANKARA

Askere sivil yargılama yolu açan yasa üzerindeki tartışmalar sürüyor. Askerin terör ve organize suçlar ile ilgili olarak sivil mahkemelerde yargılanmasının yolunu açan yeni düzenlemenin, başta CHP'li Süha Okay olmak üzere muhalefet tarafından Demokrasiye Müdahale Planı'nın altında imzası olan Albay Dursun Çiçek'e yargılama yolunun açılması için yapıldığı iddia edildi.

ALBAY'A FAİLİ MEÇHUL TUTUKLAMASI

Ancak bu iddianın gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Mevcut uygulamaya göre, Albay rütbesindeki muvazzaf subayların yargılanmaları için yeni bir düzenlemeye ihtiyaç yok. Askeri Mahkemeler Kuruluş ve Yargılama Usulü Kanunu'nda, general ve amirallerin askeri mahkemelerin görev alanına giren suçlarından dolayı Askeri Mahkemelerde yargılanacağını düzenliyor. Albay rütbesindeki muvazzaf kişilerin askeri yargının görev alanına girmeyen suçlarından ötürü yargılanmaları için ?izin' şartı bulunmuyor. Sivil yargı, askeri yargının görev alanına girmeyen suçlarda direkt olarak Albay ve daha alt rütbelerdeki muvazzaf subayları sorgulayıp tutuklayabiliyor.

ALBAY TEMİZÖZ'Ü SİVİLLER TUTUKLADI

Bunun en belirgin örneği Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz. Temizöz, faili meçhul cinayetler nedeniyle Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı. Aynı şekilde, Yarbay Mustafa Dönmez, Ergenekon kapsamında İstanbul Ağır Ceza tarafından tutuklandı.

İDDİANIN AYAKLARI YERE BASMIYOR

Yeni düzenlemenin daha çok general ve amiral rütbesindeki subayları etkileyeceği ifade edildi. Emekli Başsavcı Reşat Petek ?Yeni yasa ile sivillerin askeri mahkemelerde yargılanması engellendi. Dursun Çiçek'le ilgili yasa çıkarılmasına gerek yok. Bu iddianın ayakları yere basmıyor' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber