Türk Medeni Kanununa kısmi iptal istemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Haziran 2009 12:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Anayasa Mahkemesi, Türk Medeni Kanunu'nun, anne ve baba evli değilse çocuğun, annenin soyadını taşıyacağına ilişkin hükmünün iptal istemini, 2 Temmuz Perşembe günü esastan görüşecek.

Eskişehir 2. Aile Mahkemesi, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesinin birinci tümcesinin ''Çocuk, ana ve baba ... evli değilse ananın soyadını taşır'' bölümünün iptali istemiyle, İzmir 3. Aile Mahkemesi de aynı maddenin ve 4722 sayılı Türk Medeni Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 13. maddesinin iptaline karar verilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesine itirazda bulundular.

Anayasa Mahkemesi, yerel mahkemelerin iptal istemlerini 2 Temmuz Perşembe günü yapacağı gündem toplantısında esastan karara bağlayacak.

Türk Medeni Kanunun 321. maddesi, ''Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin; evli değilse ananın soyadını taşır. Ancak, ana önceki evliliğinden dolayı çifte soyadı taşıyorsa, çocuk onun bekarlık soyadını taşır'' hükmünü içeriyor.

4722 sayılı Kanunun ''Babalık Davası'' başlıklı 13. maddesi ise ''Türk Medeni Kanununun yürürlüğe girmesinden önce açılmış olan babalık davaları, bu Kanun hükümlerine göre karara bağlanır. Türk Medeni Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden önce olumlu karara bağlanmış olan mali sonuçlu babalık davalarında çocuğun soy bağı, yürürlük tarihinden başlayarak bu Kanun hükümlerine göre kurulmuş olur'' kuralını getiriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber