Sıcak havalarda, sıvı ve tuz kaybı kalp krizini tetikliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Haziran 2009 14:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzmanlar, sıcak havalarda dengesiz beslenme, sıvı ve tuz kaybının kalp krizine zemin hazırladığının altını çizerek mecbur kalınmadıkça aşırı sıcaklarda dışarı çıkılmamasını tavsiye etti.

Özel Şifa Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Volkan Yurtman, sıcak havalarda su ve tuz dengesinin bozulduğunu söyledi.

Göğüste, kollarla, boyuna vurabilen baskı şeklinde göğüs ağrısı, terleme, nefes darlığı, çarpıntı ve baygınlık hissi gibi belirtilerin kalp krizinin habercisinin olabileceğine işaret eden Dr. Volkan Yurtman, yaz aylarında bolca sıvı tüketilmesini ancak sıvı alırken de sıvı kaybını arttıracak şeylerden kaçınılması gerektiğine belirtti.

ALKOLLÜ VE GAZLI İÇECEKLER SIVI KAYBINI ARTTIRIYOR

Op. Dr. Volkan Yurtman, özellikle alkollü ve gazlı içeceklerin sıvı kaybını arttırdığını bildirdi.

Çay ve kahvenin de aşırı şekilde tüketilmemesi gerektiğine vurgu yapan Op. Dr. Yurtman, sıcak havalarda tercih edilen giysilerin de önemli olduğuna dikkat çekti.

Hafif ve açık renkli giysilerin tercih edilmesinin uygun olacağını ifade eden Op. Dr. Yurtman, spor yaparken de aşırıya kaçılmaması ve hafif sporların tercih edilmesi uyarısında bulundu.

Vücuttaki nem oranı yükseldiğinde terleme ile olan sıvı kaybının azalmaya başladığını, böylece sıcak çarpması olaylarının arttığını anlatan Op. Dr. Yurtman, "Sıcak sendromlarının ağırlık sırasına göre sıcak krampları, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması şeklinde sıralansa da çoğu zaman birbiri içine karışmış olarak görülebiliyor. Bol sıvı ve mineral içeren içecekler tüketilmelidir. Kalp hastalığı veya hipertansiyonu olup tuzsuz diyet alan kişiler dışında gıdalarla tuz alımı arttırılmalıdır." diye konuştu.

Volkan Yurtman, Tuz kısıtlaması olanlar ise sıvı ve tuz kaybı yönünden çok dikkatli olmalıdır. Serinlemek için alkollü içecekler içilmemelidir. Bunlar önce serinletir, sonra vücudun su kaybını arttırırlar. Zorunlu olmadıkça, güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu saatler olan 10.00 ile 15.00 arası mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmamalılar. Hafif yemekler, sulu yiyecekler tercih edilmeli, meyve, salata, çorba gibi yiyeceklere ağırlık verilmeli, yağlı ağır yemeklerden kaçınılmalı." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber