e-devlet ile neler kolaylaşacak?

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 03 Temmuz 2009 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Başbakanlık bünyesinde kurulan e-Devlet Komisyonu, çalışmalarına devam ediyor.Vatandaşın çilesi haline gelen ve noterler ile emniyet müdürlüklerinde yığılmalara neden olan trafik tescil işlemleri, ikinci el araçlarda yetkili galeriler tarafından internetten yapılabilecek. İnternetten şirket kurulabilecek...

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Başbakanlık bünyesinde kurulan e-Devlet Komisyonu, çalışmalarına devam ediyor. Yerel mevzuatın Avrupa Birliği (AB) müktesebatına uygunluğunun gözden geçiren komisyon, vatandaşa sunulan hizmetlerin bilgi toplumuna uygunluğunu da denetliyor. Kamu hizmetlerinin internet üzerinden verilmesini yaygınlaştırmak ve vatandaşın hayatını kolaylaştırmak isteyen komisyon, bir dizi yeni adımı çok yakında hayata geçirmeye hazırlanıyor. İşte e- Devlet Prosjesi ile hayatımızı kolaylaştıracak yenilikler: lYeni düzenlemenin hayata geçmesi ile vukuatlı-vukuatsız nüfus kayıt internetten alınabilecek.

Kuyruklar bitecek

Gümrükçüler, beyannamelerini internetten dolduracak, tüm işlemler için adli sicil kaydı internetten alınacak. Bu sayede adliye önlerindeki uzun kuyruklar da tamamen bitecek. lİkinci el oto satışlarında trafik tescil müdürlükleri yerine; oto galerileri, tescil işlemi yapacak. Galeriler kendi bilgisayarlarından sisteme girip şifreleriyle tescil işlemini gerçekleştirecek. Bu sayede trafik şubelerindeki yoğunluğun önüne geçilmiş olacak.

İnternerten şirket kurulacak

Noterler devreden çıkacağı için vatandaş açısından ciddi bir kaynak tasarrufu sağlanacak. Yatırımcılar, şirket kurmak için herhangi bir devlet dairesine gitmek zorunda kalmayacak. İnternet üzerinden yapılacak işlemlerle şirket kurulmuş olacak. Devlet gerek duyduğu evrakları yatırımcıdan daha sonra alarak gerekli kontrolü yapacak.

7 gün 24 saat hizmet

Elektronik ortama taşınan kamu hizmetlerinde 7 gün 24 saat hizmet verilecek. l Projenin tamamen hayata geçirilmesiyle birlikte; hiçbir kamu kurumu vatandaştan herhangi bir belge talep etmeyecek. l UYAP üzerinden yapılan dava açma ve dava takibi işlemleri yaygınlaşarak devam edecek.

Vatandaş, süren davasının hangi aşamada olduğunu ve sonucunu, internetten veya bir cep mesajıyla öğrenebilecek. l "www.turkiye.gov.tr" üzerinden verilen hizmetlerin yaygınlaşması ve güvenli olması için elektronik imza ve şifre yaygınlaşacak.

Seçkin ERGÜN/ ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber