Öğrencilere kötü huylarını bıraktıran Faydalı İnsan Projesi, film oluyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2009 15:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gaziantep- Gaziantepli eğitimcilerin öncülük ettiği Faydalı İnsan Projesi sayesinde bin 151 ilköğretim ve lise öğrencisi, öğretmen ve velilerinin de şahitliğinde kötü alışkanlıklarından kurtuldu. Öğrencilerin sevmedikleri davranışlarını terk etme hikâyeleri ise kısa filme dönüştürülüyor. İngilizce'ye çevrilecek filmle, projeden; Türkiye'nin yanı sıra Avrupa ülkelerindeki gençlerin de yararlanması hedefleniyor.

Gaziantep Mehmet Rüştü Uzel Endüstri Meslek Lisesi öğretmenlerinden Mehmet Akman'ın koordinatörlüğünde 2007-2008 eğitim öğretim yılında başlatılan Faydalı İnsan Projesi, oldukça başarılı sonuçlar verdi. 8 kişilik öğretmen ve öğrencinin pilot uygulamasını okullarında gerçekleştirdiği çalışmayla ilk etapta 260 öğrenci kötü alışkanlıklarını terk etti. Projenin ünü, Gaziantep'teki 8 okul ile Van'ın Özalp ilçesindeki bir ilköğretim okulunda daha uygulanmasıyla Türkiye'ye yayıldı. Bugüne kadar tam bin 150 öğrenci, sigara içme, çabuk sinirlenme, yalan söyleme, küfür etme, okulu sevmeme, hayatı sevmeme, çevresi ile barışık olmama ve derslerinde başarısız olma gibi istemediği davranışlarından kurtarıldı. Beğenmedikleri özelliklerini değiştiren çocuklar, bir taraftan da güzel huylar edinmeyi başardı. Özgüvenlerini güçlendiren gençler, değişik alanlardaki yeteneklerini de keşfetti.

Yakalanan yüzde 80'in üzerindeki başarı sayesinde, Faydalı İnsan Projesi önümüzdeki eğitim öğretim yılında ülke genelinde daha da yaygınlaştırılacak. Gençlerin 'iyi' bireyler olması yolundaki serüvenleri ise kitaplaştırılıyor. Kitaptaki hikâyeler senaryolaştırılarak beyaz perdeye de aktarılacak. Orta metrajlı düşünülen filmin çalışmalarına başlandı. Çalışmaların rahat yürütülebilmesi için Faydalı İnsan Derneği kuruldu. Aynı zamanda AB projesine de dönüştürülen çalışma, Ulusal Ajans tarafından kabul edildi.

Faydalı İnsan Projesi, Romanya ve Bulgaristan'ın yanı sıra Almanya, Belçika ve Hollanda'daki 20 civarındaki okul tarafından da beğenildi. Önce proje tercümesini isteyen okullar, kısa süre sonra uygulanması konusunda Türkiye'den yardım istedi. Kısacası Faydalı İnsan Projesi, AB ülkelerine bu alanda öncülük etmeyi başardı.

Faydalı İnsan Projesi Yazarı ve Genel Koordinatörü Mehmet Akman, orta metrajlı film çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Filmin, İngilizce altyazılı olarak hazırlanacağını bildiren Akman, "Çocukların ideal insan olma serüveni, başta kendi ülkemiz olmak üzere dünya insanlığının geleceği adına büyük hizmetlere vesile olacak" dedi.

KÖTÜ HUYLARINI, ARKADAŞLARININ DESTEKLERİYLE BIRAKIYORLAR

Okulda kötü alışkanlığı olduğunu düşünen ve bundan kurtulmak isteyenler komisyona başvuruyor. Bu öğrenciler, en yakın arkadaşlarını, kendileri için 'yardımcı katılımcı' olarak belirliyor. Yardımcı katılımcılar da, arkadaşlarını 24 saat kontrol altında tutarak kötü alışkanlıklarını bıraktırıyor. Sigara içiyorsa buna engel oluyor. Ağaç dallarını koparmasına müsaade etmiyor. Uyuşturucuya merakı olan bir öğrenci, rehber öğretmen ve arkadaşının desteğiyle bu merakından kurtulmaya çalışıyor.

Her öğrenci komisyondaki bir öğretmene zimmetli. Öğrencinin alışkanlığı terk ediş süreci haftalık ve 15 günlük formlarla takip ediliyor. 2,5 ayın sonunda öğrenciler, istemediği davranışlarını terk etmiş oluyor. Yardımcı öğrenciler, zorlandıkları yerlerde öğretmenlerinden; öğretmenler ise uzmanlardan yardım alabiliyor. Öğrencilerin en büyük destekçisi ise veliler.

Öğrenciler proje sonunda notlandırılıyor ve ilk 20'ye girenlerin hikâyeleri kitaplaştırılıyor. Dereceye girenler ayrıca, Cumhuriyet altını, kol saati, dijital fotoğraf makinesi gibi hediyelerle ödüllendiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber