Meyve ve sebze fiyatlarını yağmurlar vurdu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Temmuz 2009 11:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Türkiye meyve ve sebze ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Adana-Mersin yöresinde, tarla ürünlerinin çıkmasına rağmen, olgunlaşma döneminde yağan yağmurların fiyatlardaki düşüşü engellediği bildirildi.

Yağışlar nedeniyle çoğu üründe rekolte kaybı yaşandığı, fiyatların ise geçen yıla göre arttığı belirtilirken, karpuz ve salatalıkta ise önceki aylara göre düşüş yaşanıyor.

Mersin Hal Müdürü Atilla Gümüşoğlu, sera ürünlerinin yerini tarla ürünlerine bırakmasıyla her yıl yaşanan fiyat düşüşünün bu yıl gerçekleşmediğini söyledi.

Gümüşoğlu, yörenin son yılların en fazla yağışığını aldığını anımsatarak, yağışların ardından hava sıcaklığındaki ani artışın ise verimde düşüşe neden olduğunu kaydetti.

Verim ve rekolte kaybı nedeniyle üretim bölgelerindeki fiyatların son günlerde geçen yıla göre, yüzde 10 ile 50 arasında değişen oranlarda arttığını belirten Gümüşoğlu, en fazla artışın da şeftali ile kirazda gerçekleştiğini belirtti.

Gümüşoğlu, İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerine ürün gönderilen Mersin Hal'inde, şeftalinin 1 ile 1-5 lira, kirazın 2, kayısının 1, üzümün ise 3 liradan; sebzede ise domatesin 60-70 kuruş, salatalığın 50 kuruş, fasulyenin 1-2 lira arasında, patlıcanın 40 ile 80 kuruş, biberin ise 60 ile 80 kuruş arasında satıldığını kaydetti.

Adana Büyükşehir Belediyesi Vedat Dalokay Hal Müdürü Mustafa Berktaş da her yıl tarla ürünlerinin çıkmaya başladığı temmuz ayındaki fiyat düşüşlerinin bu yıl yaşanmadığını, fiyatların yıl içindeki seviyesini koruduğunu söyledi.

Fiyatların düşmemesinin üretici ve komisyoncuları memnun ettiğini anlatan Berktaş, halde, marulun 40 kuruş, kirazın 1-2 lira, kayısının 40 kuruş - 1 lira, domatesin 50-60 kuruş, patlıcanın 30-50 kuruş arasında satıldığını bildirdi.

Adana Hali'nden özellikle Güney Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesine ürün sevkıyatının gerçekleştiğini belirten Berktaş, yaz dönemi nedeniyle özellikle tatil yörelerine ve yaylalar da ürün gönderildiğini söyledi.

KARPUZ VE SALATALIK UCUZLADI

Berktaş, yaklaşık bir aydan bu yana kilogramı 1 lira civarında seyreden karpuzların ise tarla karpuzlarının çıkmaya başlaması ile gerilemeye başladığını ifade etti.

Kentte bu yıl 80 bin dekar alanda karpuz ekildiğini anımsatan Berktaş, tarla ürünü karpuzlarla fiyatların ise yarı yarıya düştüğünü kaydetti. Berktaş, önceki yıllar ?kabak aşısı? nedeniyle yaşanan pazarlama sorunlarının ise bu yıl yaşanmadığını bildirdi.

Berktaş, geçen aylarda 1 liraya ulaşan salatalık fiyatlarının ise 25-30 kuruşa kadar gerilediğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber