4.1.7 Eş Durumu Mağduriyeti Meclis Gündeminde

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Temmuz 2009 15:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

?MEB, 4.1.7 mağduriyetini çözsün? Haberimizde; 4.1.7 Eş durumu mağduriyetinin, Bakanlık tarafından Kılavuzda yer almayan bir kuralın daha sonra Personel Genel Müdürlüğünün 29.05.2009 tarih ve 49303 sayılı ?İller Arası Yer Değiştirmeler? konulu yazısının 8. maddesindeki ?İlgi (b) kılavuzun 4.1.7 maddesine rağmen her ikisi de öğretmen olan eşlerden yer değiştirme şartlarını taşıdığı halde, aynı illere birlikte tercih yapmayan veya diğer eşin yer değiştirme istememesi halinde yer değiştirmesi yapılan öğretmenin ataması iptal edilmeyecek ve eşinin de bir yıl süreyle eş durumundan yer değiştirme isteği dikkate alınmayacaktır.? açıklaması ile kural haline getirildiğini, Öğretmenlerin Kılavuzda yer almayan bu kuralı bilmeden yer değiştirme isteğinde bulundukları hakkında ayrıntılı dosyamızı yayınlamıştık.

Haberimiz soru önergesi halinde Türkiye Büyük Milet Meclisine getirildi ve Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet Çubukçu'ya İzmir Milletvekili Sayın Şenol Bal tarafından ?Öğretmenler açıkça sonradan konulan bir kuralla mağdur edilmişlerdir. Öğretmenlerin yaz tatili özür durumuna bağlı yer değiştirme döneminde eş durumu özründen il içi ya da iller arası yer değiştirme başvurusunda bulunabilmesi için düzenleme yapacak mısınız?? şeklinde soruldu.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet ÇUBUKÇU tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Şenol BAL

MHP İzmir Milletvekili

2009 Yılı Öğretmenlerin İller Arası İsteğe ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı

Yer Değiştirme Kılavuzundaki; ?4.1.7. Her ikisi de öğretmen olan eşlerden ikisinin de yer değiştirmek için gerekli şartları taşımaları kaydıyla aile bütünlüğünü de dikkate alarak tercihlerini aynı yere birlikte atanmalarını sağlayabilecek şekilde yapmaları gerekmektedir. Buna rağmen eşlerin farklı illere atanmaları hâlinde, eşinin atandığı ildeki eğitim kurumlarını isteyenler, görev yerinden ayrılmadan iptal isteğinde bulunabileceklerdir. Bu durumdaki öğretmenlerin iptal istekleri Bakanlığın Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Dairesi Başkanlığına teklif edilecek ve yaz tatili özür durumuna bağlı yer değiştirme döneminde eş durumu özründen il içi ya da iller arası yer değiştirme başvurusunda bulunabileceklerdir.

Buna rağmen, farklı illere atanıp göreve başlayanlar, eşinin bulunduğu ildeki eğitim kurumlarına bir yıl geçmeden eş durumundan yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır.? Hükümlerinde öğretmen eşlerin her ikisinin de mecburen yer değiştirme isteğinde bulunması şartını koyan bir hüküm bulunmamaktadır. Eşlere ikinizde yer değiştirme isteğinde bulunmazsanız, yaz tatili özür durumuna bağlı yer değiştirme döneminde eş durumu özründen il içi ya da iller arası yer değiştirme başvurusunda bulunamayacakları belirtilmediği için eşlerden birisi yer değiştirme isteğinde bulunmayarak yaz tatili özür durumuna bağlı yer değiştirme döneminde eş durumu özründen il içi ya da iller arası yer değiştirme başvurusunda bulunmayı düşünmüşlerdir.

2009 Yılı Öğretmenlerin İller Arası İsteğe ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı

Yer Değiştirme Kılavuzunda öğretmen eşlerin yer değiştirme işlemlerine engel olabilecek bir mağduriyet söz konusu değilken Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 29/05/2009 tarih ve 49303 sayılı ?İller Arası Yer Değiştirmeler? konulu yazısının 8. maddesindeki ?İlgi (b) kılavuzun 4.1.7 maddesine rağmen her ikisi de öğretmen olan eşlerden yer değiştirme şartlarını taşıdığı halde, aynı illere birlikte tercih yapmayan veya diğer eşin yer değiştirme istememesi halinde yer değiştirmesi yapılan öğretmenin ataması iptal edilmeyecek ve eşinin de bir yıl süreyle eş durumundan yer değiştirme isteği dikkate alınmayacaktır.? açıklamalar mağduriyeti oluşturmaktadır.

Buna göre;

1-Kılavuzun 4.1.7 maddesinde ?İller Arası Yer Değiştirmeler? konulu yazının 8. maddesindeki açıklamaya cevaz verecek bir hüküm bulunmamasına rağmen; Kılavuzun 4.1.7 maddesindeki bir yıl süreyle eş durumundan yer değiştirme isteği dikkate alınmayacak olanlar; farklı illere atanıp göreve başlayanlar olması gerekirken, ?İller Arası Yer Değiştirmeler? konulu yazının 8. maddesindeki bir yıl süreyle eş durumundan yer değiştirme isteği dikkate alınmayacak olanlar; aynı illere birlikte tercih yapmayan veya yer değiştirme isteğinde bulunmayan eş olmuştur. Bu iki durum birbirinden tamamen farklı olmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı Kılavuzda yer almayan kuralı ?İller Arası Yer Değiştirmeler? konulu yazının 8. maddesi ile neden, hangi gerekçe ile hazırlamıştır?

2-Öğretmenler açıkça sonradan konulan bir kuralla mağdur edilmişlerdir. Öğretmenlerin yaz tatili özür durumuna bağlı yer değiştirme döneminde eş durumu özründen il içi ya da iller arası yer değiştirme başvurusunda bulunabilmesi için düzenleme yapacak mısınız?

3- Kılavuzun 4.1.7 maddesinde yer almayan ve öğretmenlerin yer değiştirme işlemlerinde haberleri olmayan bir kuralı, yer değiştirme işlemleri tamamlandıktan sonra ?İller Arası Yer Değiştirmeler? konulu yazının 8. maddesi ile getiren sorumlular hakkında yasal işlem yapacak mısınız?

5-Bakanlığın 8. maddeyi hazırlama gerekçesinin farklı illere atanıp göreve başlayan eşlerin bir yıl süreyle eş durumundan yer değiştirme isteğinde bulunamayacakları olması gerekmekte iken ?İller Arası Yer Değiştirmeler? konulu yazının 8. maddesindeki açıklama, kılavuz hükümlerine aykırı değil midir?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber