Sağlık Müdürlüğü'nden ihmal iddiasına açıklama

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 08 Temmuz 2009 16:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İZMİR İl Sağlık Müdürlüğü, Gültepe semtinde oturan kanser hastası Kemal Karadeniz'in evine çağrılmasına rağmen doktor gitmediği ve bir süre sonra öldüğüyle ilgili iddialar üzerine yazılı basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, İzmir'in Gültepe semtinde oturan kanser hastası Kemal Karadeniz'in ailesinin, defalarca evlerine çağırmalarına rağmen aile hekiminin çeşitli bahaneler uydurarak eve gitmediği ve yakınlarını kaybettikleri iddialarının basında yer aldığına dikkat çekilerek şöyle denildi:

?Aile Hekimliği mevzuatı gereği kronik ve yatalak hastalara aile hekimleri tarafından gerektiğinde evinde muayene hizmeti verilebilmektedir. Kemal Karadeniz'in bu hastalık sınıfına girmesi sebebi ile kayıtlı olduğu aile hekimi tarafından evinde muayene edilmesi talebi, kayıtlı olduğu ilgili aile hekimine değil, Toplum Sağlığı Merkezinde nöbetçi olan hekime saat 12.20 itibariyle iletilmiştir. Toplum Sağlığı Merkezinde nöbetçi olan hekimin o saatte merkezi terk etmesinin mümkün olmadığı hasta yakınlarına uygun bir biçimde ifade edilmiştir. Aynı gün ilgiliye 112 Acil Yardım Servisimiz tarafından evinde hizmet verilmiştir. Tedavi edildiği hastane tarafından kemoterapiyi kaldıramayacağı sebebiyle evine gönderilen Kemal Karadeniz'in, terminal dönem kanser hastası olması nedeniyle evinde yapılabilecek sağlık hizmetleri kısıtlı olmakla birlikte, 112 Acil Yardım Hizmetimiz kişiye tam ve eksiksiz ulaştırılmış, evinde her türlü müdahalesi yapılmıştır. Konunun hassasiyeti dikkate alınarak İl Sağlık Müdürlüğümüzce inceleme başlatılmıştır.?


İZMİR'in Gültepe Semti'nde durumu ağır olan kanser hastası Kemal Karadeniz'in ailesi, aile hekimini defalarca evlerine çağırmalarına rağmen, çeşitli bahaneler öne sürerek eve gelmediği için yakınlarını kaybettiklerini öne sürdüler.

Çınartepe Mahallesi'nde yaklaşık 15 gün önce durumu ağır olan kanser hastası Kemal Karadeniz'in eşi Hanife Karadeniz Çınartepe'de bulunan 9 No'lu Aile Hekimliğine gidip eşi için bir doktorun eve gelmesini istedi. İddiaya göre Dr. Ali Orhan, ?Eve gelmek gibi bir prosedürlerinin olmadığını, hastanın aile hekimliğine getirilmesi gerektiğini? söyleyerek Karadeniz'in bu isteğini reddetti.

Durumu ağırlaştıkça, ambulansla Tepecik Araştırma ve Eğitim Hastanesi'ne götürülen ve gerekli iğneleri yapılan Kemal Karadeniz'in geçen cumartesi günü durumunun iyici ağırlaşması üzerine tekrar ambulans çağırıldı. İddiaya göre gelen ambulanstaki sağlık görevlileri, hastaneye götürülse de bir şey yapılamayacağını söyledikleri Karadeniz'e evde ağrı kesici iğne yapıp bundan sonraki iğnelerin aile hekimi tarafından da yapılabileceğini söyleyerek evden ayrıldı.

Geçtiğimiz pazartesi günü, sabah 10.00 sıralarında durumunun giderek ağırlaşması üzerine Karadeniz'in yakınları aile hekimliğine gitti. İzinli olan Dr. Ali Orhan'ın yerine bakan Dr. Selçuk Türker, Karadeniz'in yakınlarına ağrı kesici iğneleri verip iddiaya göre; başka bir yerde yaptırmalarını söyledi. Özel doktor getirtecek parası olmayan aile, saat 13.10'da hastanın durumunun çok daha ağırlaşması üzerine birkaç kişiyle birlikte aile hekimliğine gitti. Dr. Selçuk Türer'e eve gelmesi gerektiği söylenmesi üzerine Türer, işinin olduğunu söyleyerek eve gitmedi. Aile, olayla ilgili işlem yapılması için İl Sağlık Müdürlüğü'ne vermek üzere olay hakkında bir tutanak tutturdu. Dün akşam saat 21.00 sıralarında durumu gittikçe ağırlaşan Karadeniz hayatını kaybetti.

Karadeniz, kanser olduğunu Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde öğrenmiş ve Ege Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edilmişti. Karadeniz, yaklaşık 2 hafta süren tedavisinin ardından kemoterapiyi kaldıramayacağı nedeniyle evine gönderilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber