İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Flaş! Gül ek düzenleme istiyerek 'Askere sivil yargı' kanununu onayladı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Temmuz 2009 18:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Askere sivil yargı yolunu açan yasa Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylandı. Ancak Gül ek düzenleme istedi.

5918 Sayılı Kanun

5918 sayılı ?Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun?, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından, Anayasanın 89 ve 104 üncü maddeleri uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir.

Ayrıca Başbakanlığa gönderilen bir yazı ile ?Anılan Kanun ile, yapılan diğer düzenlemelerin yanında, asker olmayan kişilerin barış zamanında askerî mahkemelerde yargılanmalarına son verilmiş; ayrıca, asker kişilerin barış zamanında 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 250 nci maddesi uyarınca görev yapan ağır ceza mahkemelerinin yargı yetkisine giren bir suçu işlemeleri durumunda, bu mahkemeler tarafından yargılanmaları öngörülmüştür.

2008 yılında Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yayımlanan Katılım Ortaklığı Belgesinde yer verilen ve kısa vadeli öncelikler arasında bulunması sebebiyle 2009 yılı sonuna kadar gerçekleştirilmesinde yarar görülen ?Askerî mahkemelerin yetkisinin askerî personelin askerlikle ilgili görevlerine hasredilmesi? maddesi gereğince bu düzenlemenin yapıldığı anlaşılmaktadır.

Yapılan düzenlemenin, 353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanununun ?Genel görev? başlıklı 9 uncu maddesindeki, askerî mahkemelerin ?kanunlarda aksi yazılı olmadıkça? maddede belirtilen suçlara ait davalara bakmakla görevli olduklarına ilişkin hükümle de uyumlu olduğu görülmektedir.

Bununla birlikte, bu düzenlemenin uygulanmasında askerlik hizmeti bakımından disipline ve hukukî güvencelere ilişkin olarak ortaya çıkması muhtemel tereddütleri giderecek yasal düzenlemelerin de yapılmasında fayda görülmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, belirtilen hususlarda gerekli yasal düzenlemenin ivedilikle yapılmasının uygun olacağını belirtmişlerdir? denilerek, yeni yasal düzenleme ihtiyacına işaret edilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber