Adli Tıp'ta hizmet kalitesi mekteplilerle artacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Temmuz 2009 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de ilk kez Mersin Üniversitesi (MEÜ) bünyesinde kurulan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Adli Tıp Teknikerliği Bölümünden mezun olan gençlerin görev almasıyla birlikte bu alandaki başarının artacağını ve Münevver Karabulut cinayetindeki gibi yaşanan olumsuzlukların minimum seviyeye çekileceği bildirildi.

MEÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Adli Tıp Teknikerliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Kar, 2005 yılında kurulan bölümden çoğunluğunu kızların oluşturduğu 35 öğrenciyi mezun ettiklerini söyledi.

Mezun olan teknikerlerin anatomi, fizyoloji, adli tıp gibi birçok bilgiyle donatıldıklarını, böylelikle adaletin doğru karar vermesinde etkin rol oynayacaklarını vurgulayan Kar, gençlerden 10'unun Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki Adli Tıp Kurumlarında görevlendirildiğini söyledi.

Eğitimli personel sayesinde Adli Tıp Kurumu sorunların minimum seviyeye çekileceğini ifade eden Kar, "Türkiye'de bir ilkiz. Şimdiye kadar, bu işin eğitimini almamış, memur, hizmetli, aşçı kadrosunda usta-çırak ilişkisiyle öğrenmiş arkadaşlar görev yapıyordu. Artık okullu teknikerler bu işin başına geçiyor" dedi.

Ancak, bölüm öğrencilerinin ABD ve AB'de olduğu gibi Adli Tıp Kurumlarında "yeni bir dönem" başlatacaklarını dikkati çeken Kar, şöyle devam etti.

"Son günlerde Türk toplumunun yakından takip ettiği Münevver Karabulut cinayetinde, Adli Tıp Kurumlarını ilgilendiren bir takım sıkıntılar gündeme geldi. Bu olayda, olay yeri inceleme esnasında eğitimli adli tıp teknikeri olsaydı, sonrasında kamuoyunun gündemine taşınan sıkıntılar yaşanmazdı."

Kar, Adli Tıp Kurumlarında görev alan ve hiçbir temel tıp bilgisi bulunmayan teknikerlerin yerini artık bu alanın profesyonellerinin almaya başladığını söyledi.

Şu ana kadar 35 öğrenciyi mezun ettiklerini, uygulamalı eğitime ağırl ık verdiklerini ifade eden Kar, özellikle kız öğrencilerin bölümlerini isteyerek ve bilerek tercih ettiklerini, başlarda otopsilere katılmakta zorlanmalarına karşın, zamanla alıştıklarını ve son derece başarılı olduklarını kaydetti.

Adli Tıp Kurumu yetkilileriyle görüşmeler sonucunda İstanbul ve Ankara'da üçer, Malatya, Adana, Trabzon ve Antalya'da da birer mezunun görevlendirilmesinin sağlandığını anlatan Kar, "Adli Tıp Kurumu, bu alandaki bütün personeli eğitimlilerden oluşturmak istiyor. KPSS ile mezunlarımızın bir bölümü boş kadrolara yerleşecek. Böylelikle süreç içinde eğitimsiz arkadaşlarımız ın yerini okulunu bitirmiş kalifiye elemanlar alacak."

Kar, yetiştirip mezun ettikleri öğrencilerinin, otopsi ve ölü muayenesi yapılan tüm adliyelerde, olay yeri incelemelerde, adli tıp kurumu, hastanelerin morgları ve ayrıca üniversitelerin adli tıp anabilim dallarında görev alabileceğini belirterek, "Bunların hepsi ile yazışma yaptık. Bize sadece adli tıp kurumundan talep geldi. Ama bu konuda büyük oranda kalifiye eleman açığı var" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber