Sabit telefon hatları pazarı rekabete açılıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Temmuz 2009 15:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Bir çok insan farklı bir sabit telefon hattı kullanma hayalini bile kuramaz hale gelmişti. Telefon Türkiye'de kullanıldığı günden bu yana telekomünikasyon tek firma tarafından sağlanan bir hizmet durumundaydı. Ancak büyük çabalar sonucu sabit telefon hatları pazarı rekabete açılıyor.

2008 yılı sonuçlarına göre sabit telefon pazarının büyüklüğü yaklaşık 6,2 milyar TL'dir. Sabit telefon pazarının yüzde 38'ini sabit ücretler, yüzde 35'ini şehir içi görüşmeler, yüzde 25'ini ise uzak mesafe görüşmeleri oluşturuyor.Yeni Elektronik Haberleşme Kanunu (EHK) gereğince, şimdiye kadar rekabete kapalı tutulan ve pazarın yüzde 73'ünü oluşturan şehir içi telefon hizmetleri, başka bir deyişle 4,5 milyar TL'lik bölüm de 10 Mayıs 2009 tarihinden itibaren yasal olarak rekabete açılmış oldu. Bu rekabeti destekleyecek "Numara Taşınabilirliği" uygulamasıyla kullanıcılara numaralarını değiştirmeden farklı bir operatöre geçiş imkanı verilmiş olacak. Düzenlemeyle ilgili bir önceki yönetmelikte 9 Mayıs 2009 olarak belirlenen tarih, 2 Temmuz 2009'da çıkan yeni yönetmelikle birlikte 10 Eylül 2009 tarihine ertelendi. Bu hizmetin başlayabilmesi için yeni işletmecilerin abonelerine numara verebiliyor olması ve bazı testleri tamamlaması gerekiyor.

Yönetmeliğe göre 10 Eylül'den itibaren tüketici abonesi olmak istediği alıcı işletmeciye başvurarak numara taşıma talebinde bulunabilecek. Abonenin bu talebi sırasında taşınmasını istediği numarayı, kimlik bilgilerini, verici işletmeci bilgisini, irtibat bilgilerini ve tercih ettiği taşıma zamanını bildirmesi ve işletmeci ile taşıma işleminin gerçekleşmesinden itibaren geçerli olacak şekilde abonelik sözleşmesi yapması gerekiyor. Bundan sonra bu talebin verici işletmeciye gönderilmek üzere numara taşınabilirliği sistemine ulaştırılması ve gerekli işlemlerin yapılması alıcı işletme tarafından gerçekleştirilecektir. Alıcı işletme numara taşımayı gerçekleştirdiği anda tüketicinin eski işletmecisi ile olan sözleşmesi feshedilmiş ve yeni işletmecisiyle olan sözleşmesi yürürlüğe girmiş olacaktır.

2008'in Kasım ayında başlayan Mobil Numara Taşınabilirliği'nin rekabete olan olumlu etkisi herkes tarafından açık bir şekilde görüldü. 9 Mayıs 2009 tarihinde başlatılan ve son yönetmelikle 10 Eylül'den itibaren geçerli olacak Sabit Numara Taşınabilirliği uygulamasının da aynı şekilde sektöre büyük fayda sağlayacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber