90 kuşağı öğrencilerinin fırsat eşitsizliği isyanı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 14 Temmuz 2009 10:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Doğum tarihleri 90'lı yıllara denk gelen gençler, eğitimde eşitlik istedi. ÖSS ve SBS şampiyonları, İstanbul'daki fırsatlara dikkat çekti

ARDA YAVUZ - İZMİR/ GÜL ÇELİKKOL - İSTANBUL

Türkiye'nin 12 Eylül askeri darbesi sonrasında 1980 kuşağında ?apolitik' nesli, ülkenin güncel sorunlarını konuşan ve çözüm önerileri sunan 90'lı yıllarda doğmuş günümüz gençleriyle adeta tersine döndü. SBS birincisi ilköğretim öğrencisi Cansu Güngör'ün ardından, ÖSS birincileri de, sınavdaki kişisel başarıları ve gelecek planlarını değil başarısız olan doğu ve güneydoğulu liselilerin yaşadığı fırsat eşitsizliğinin giderilmesini gündeme getirdi. Sözel 2 Türkiye birincisi Özel Çağ Fatih Fen Lisesi'nden Serhat Güzel ?4 yıl önce Şanlıurfa'dan göç ederek İstanbul'a geldim. Şanlıurfa'da kalsaydım, ÖSS'de dereceye bile giremezdim' dedi.

BİRBİRLERİNE DESTEK VERDİLER

İlköğretim 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen SBS sonuçlarının da katılarak hesaplandığı Ortaöğretim Yerleştirme Puanları (OYP) sıralamasına göre birinciliği elde eden iki kişiden olan Özel Bilfen Çamlıca İlköğretim Okulu'ndan Cansu Güngör, başarısının ne kadar gurur verici olduğunun tartışılabileceğini söyleyerek dikkatleri üzerine çekmişti. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki öğrencilerin batı bölgelerindeki öğrencilerle aynı okul ve dershane imkanlarına sahip olmadığı için asıl haber konusunun onlar olması gerektiğini ifade eden Güngör'e, liseli ağabeylerinden de destek geldi. 30 bin kişinin sıfır çektiği ÖSS'de, en başarısız illerin Hakkari, Şırnak ve Ağrı gibi doğu illeri olmasının Cansu'yu haklı çıkardığını söyleyen ÖSS birincileri ?fırsat eşitsizliği giderilsin' dedi.

İSTANBULLU ÖĞRENCİ ÇOK ŞANSLI

ÖSS'de Türkiye genelinde derecelere giren öğrenciler, star' a yaptıkları açıklamalarda eğitim alanında doğuda eğitim mücadelesi veren öğrencilerin İstanbul'daki öğrenciler kadar şanslı olmadığını dile getirdi. ÖSS'de Sözel 2 puan türünden Türkiye birincisi olan Özel Çağ Fatih Fen Lisesi'nden Serhat Güzel ?Ben 4 yıl önce Şanlıurfa'dan İstanbul'a geldim. Şanlıurfa'da kalsaydım dereceye bile giremezdim. Çünkü İstanbul'daki fırsat orada yok. Doğuda eğitim alanındaki eksikliklerin giderilmesi gerek. Etüt merkezleri kurulmalı, özel dersaneler açılmalı' dedi. Sayısal 2 türünden Türkiye ikincisi olan İstanbul Özel Devran Lisesi'nden Ömer Yakar ?Doğuda eğitim alanında imkanlar geliştirilmeli' dedi.

Devlet ve özel sektör ortak hareket etsin

ÖSS'de ?Eşit Ağırlık 2 puan' türünden Türkiye birincisi olan Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisi Mücahid Erdoğan fırsat eşitsizliğinin eğitimdeki en büyük problem olduğuna dikkat çekti. Erdoğan ?Eğitim açısından doğuda yeterli eğitim olanaklarını sağlayamazsak, Türkiye ?in bir kanadı eksik kalır ve bütünlük sağlanamaz. Doğudaki fırsat eşitsizliği giderilebilir. İstanbul'a yapılan yatırımlar Doğu'ya da yapılırsa, fırsat eşitsizliği ortadan kalkar. İstanbul'da dünya dolusu dershane, kütüphane ve arşivler var. Ama doğuda böyle yerler çok kısıtlı. Bence fırsat eşitsizliğinin ortadan kaldırılması için öncelikle devletin, özel kurum ve kuruluşlarla işbirliğine giderek, fırsat eşitsizliği ortadan kaldıracak projelere imza atması gerekli' diye konuştu.

Ders çalışabilecekleri yurtlar kurulmalı

ÖSS'de ?Sözel ve Eşit Ağırlık 1 puan' türünden Türkiye ikincisi olan İstanbul Atatürk Fen Lisesi'nden Alican Göksel de arkadaşları gibi fırsat eşitsizliğini eleştirerek ?Ben doğuda öğrenci olsaydım, ÖSS'de derece yapmam çok zor olurdu' dedi. Eğitim açısından doğu ile batı arasında çok büyük bir uçurum olduğunu dile getiren Göksel ?ÖSS'ye doğuda hazırlanan bir öğrenci gereken ihtiyaçlarını karşılayamıyor. İstanbul'daki olanaklar orada yok. Bizler evlerimizde kendi odalarımızda ders çalışırken, onlar 8- 10 kişilik aileleriyle tek göz bir odada ders çalışmaya çalışıyorlar' dedi. Göksel, doğuda ÖSS'ye hazırlanan gençlere yönelik devlet eliyle veya özel kurum ve kuruluşlarca rahat ders çalışabilecekleri yurtların yapılması gerektiğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber