YÖK reformuna son şekli verildi. Rektör seçiminde YÖK devre dışı bırakılıyor, başkanın görev süresi 4 yıl ile sınırlandırılıyor, öğretim görevlilerine siyaset özgürlüğü tanınıyor

Haber Giriş : 27 Haziran 2003 23:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YÖK reformuna son şekli verildi. Rektör seçiminde YÖK devre dışı bırakılıyor, başkanın görev süresi 4 yıl ile sınırlandırılıyor, öğretim görevlilerine siyaset özgürlüğü tanınıyor

Hükümet ile YÖK Başkanı Kemal Gürüz arasındaki görüş ayrılığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gürüz'ü siyasete davet etmesi ile doruk noktaya ulaşırken, yeni YÖK Yasası Taslağı'nın hazırlıkları tamamlandı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarı, önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Taslak aynen kabul edilirse, YÖK'ün yetkilerinin neredeyse tamamına tırpan vurulacak, rektör ve dekan seçimlerinde belirleyici olma yetkisi de elinden alınacak.

Bakan Hüseyin Çelik'in son rötuşlarını yaptığı taslaktaki en büyük değişiklik, rektör ve dekan seçimleriyle ilgili olacak. Buna göre, artık üniversite senatolarınca seçilen rektör adaylarını YÖK, Çankaya Köşkü'ne gönderemeyecek. Adaylardan en çok oy alan üç aday direkt Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulacak. Dekan seçimleri ise öğretim üyelerince yapılacak.

Taslakta, YÖK Başkanı'nın görev süresi de sınırlandırıldı. Artık YÖK Başkanı 4 yıllığına ve bir kereye mahsus seçilecek. YÖK Başkanı art arda iki dönem başkanlık yapamayacak.

YÖK'ün disiplin yetkilerinin de sınırlandırıldığı taslakta, rektör, dekan, öğretim üyesi ve öğretim görevlilerinin disiplin suçları konusunda Üniversite Disiplin Kurulları yetkili kılındı. Yasa taslağı ile üniversiteler, üniversite dışındaki kurum ve kuruluşlara para karşılığı projeye hazırlayıp satabilecek. Ellerindeki işletme imkanına göre kamu ihaleleri dahil ihalelere katılıp teklif verebilecek.

ÖSYM özerkleşiyor

YÖK'e bağlı bulunan ve yapısında değişiklik öngörülen ÖSYM'nin adı ise Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi haline dönüştürüldü. Taslak, mevcut yasada öngördüğü bir değişiklikle üniversitelere ait vakıflara da disiplin getiriyor. Vakıflar, üniversite işletmeleri bünyesine alınıyor. Yurt-Kur'a ait öğrenci yurtlarının üniversitelere devredilmesi konusu ise üniversitelerin isteğine bırakılıyor.

57'nci Hükümet döneminde Meclis'e sevk edilen siyaset özgürlüğü de taslağa konuldu. Buna göre seçim dönemlerinde politikaya atılmak üzere aday olup seçilemeyen öğretim üyeleri emekliliğini bozmadan yeniden üniversiteye dönebilecek
Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber