Fiyatlarda yuvarlama kazığına dikkat!

Haber Giriş : 06 Ocak 2005 14:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YTL fırsatçıları, fiyatları yuvarlarken halkı fena kazıklıyorlar! Çarşı-pazarda kuruşlu etiket kalmadı, her şeye gizli zam geldi.

Yeni Türk Lirası'nın hayatımıza girdiği 1 Ocak'tan bu yana vatandaşlardaki tedirginlik sürüyor.

Özellikle çarşı pazar alışverişlerinde fiyatların birden bire yukarı doğru fırladığından şikayet eden vatandaşlar, denetimlerin sıklaştırılmasını istiyor.

Fırsat düşkünü bazı dükkan sahipleri ve pazar esnafı, fiyatlardaki küsuratları silerek ürünlere zam yaptı. Daha önce 2 milyon 500 bin liraya satılan ürün, 2 YTL 50 YKr olarak fiyatlanması gerekirken, birden bire 3 YTL olarak satılmaya başlandı. 50 YKr'lik zammı tam olarak anlayamayan vatandaş, birden bire yapılan 500 bin liralık zammın farkına varamıyor. Bu yukarı doğru yuvarlamayı tespit eden vatandaşlar, tepkilerini gösterdiklerinde de, "Ne yapalım kardeşim, elimizde kuruş yok. Para üstü veremiyoruz" gibi bir cevapla karşılaşıyor. Oysa bugüne kadar 250 bin lira ve 500 bin lira kullanan esnaf, bunlarla paranın üstünü rahatlıkla verebiliyor.

ETİKETLER DÜZ HESAP OLDU

İstanbul'da semt pazarlarında ve Mahmutpaşa, Mısır Çarşısı, Eminönü gibi alışverişin yoğun olduğu yerlerde yaptığımız tespitlere göre, küsuratlı etikete rastlamak pek mümkün değil. Bir gecede bütün küsuratları yukarı doğru yuvarlayarak yeni fiyatlarını oluşturan esnaf, böylece yüzde 20 ile yüzde 50 arasında zam yapmış durumda. "Gıdada KDV oranı yüzde 10 düşürüldü" diye sevinen vatandaşlar ise yapılan bu gizli zammın farkına varınca şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Esnafla sık sık tartışmaya giren vatandaşlar mecburen söylenilen ücreti ödemek zorunda kalıyor.

MARKETLERDE KURUŞ VAR

Büyük marketler ve süpermarketler ise çift etiket kullanarak kuruşlu rakamları uygulamaya soktu. Marketler kasalarında kuruş ve bozuk para bulundurarak para üstlerini de Yeni Türk Lirası olarak ödüyorlar. Bu arada kartla yapılan alışverişlerde para üstü sorunu yaşanmadığı için küsuratlar aynen kalıyor. Gazetemize telefonla ulaşan yüzlerce vatandaş bu gizli zammın önüne geçilmesini isterken, yetkilileri göreve çağırıyorlar. Esnafın eski ve yeni fiyatlarının kontrol edilmesini isteyen vatandaşlar, belediyeleri ve meslek birliklerini göreve çağırıyor.

ENFLASYONU AZDIRACAKLAR

Hükümetin enflasyonla mücadele ettiğini hatırlatan vatandaşlar, "Hükümet bir yandan enflasyonu düşürmeye çalışıyor ama bir yandan fiyatlar bu şekilde artırılıyor.

Yakında yine yüksek enflasyon rakamlarıyla karşılaşırız. Bu yüzden hükümetimizin bu işe el atması gerekiyor" diyorlar.

BAŞBAKAN UYARMIŞTI

Önceki gün grup toplantısında halka seslenen Başbakan Erdoğan 'da kuruşa sahip çıkılmasını isteyerek, "Fiyatları yukarı doğru yuvarlayan esnafa karşı tepkinizi hemen koyun ve kuruşunuza sahip çıkın" demişti.

takvim

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber