Emniyet müdürü olamayan 750 komiser, ikinci kez dava açmaya hazırlanıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Temmuz 2009 10:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin Emniyet Müdürü olmak isteyen 750 komiserin önünü kapatan yasayı iptal etmesinin ardından komiserler, kanun maddesindeki değişiklik için gerekli çalışmayı yapmayan Emniyet Genel Müdürlüğü hakkında İdare Mahkemelerine dava açmaya hazırlanıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM)'nün 2001 yılında açtığı komiser yardımcılığı sınavını kazanan 4 yıllık fakülte mezunu 750 polis memuru, sınavı kazandıktan sonra kursa giderek 'A' grubu emniyet amiri' sıfatıyla emniyet müdürü olma hakkı kazandı. Polis memurları, kurs devam ettiği dönemde çıkartılan bir kanunla sadece başkomiserliğe yükselme hakkı bulunan 'B grubu emniyet amiri' statüsüne sokuldu. Bunun üzerine 450 komiser kararın düzeltilmesi için bulundukları illerde idare mahkemelerine dava açtı. Bu davanın görüşüldüğü mahkemelerden biri olan Konya ve Ordu İdare Mahkemeleri de sözkonusu kanunun Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. Bu arada Emniyet Genel Müdürlüğü de idare mahkemelerinin, uygulamanın iptali yönünde verdiği kararları Danıştay'a taşıdı. Konya ve Ordu İdare Mahkemeleri'nin başvurusunu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, komiserler lehine karar vererek ilgili kanun maddesinin iptaline hükmetti. Yüksek Mahkeme, kararın geçen yıl nisan ayında Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından gerekli yasal düzenleme yapılması için Meclis'e 1 yıl süre verdi. Danıştay 12. Dairesi ise Anayasa Mahkemesi'nin kararında polislerin B grubundan A grubu polis amirliğine geçişleri için bir gerekçe göstermediğini belirterek sözkonusu kararı dikkate almadı. Danıştay, karar düzeltme için başvuran komiserlere de olumsuz cevap verdi. Bunun üzerine dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşındı. Komiserler, AİHM'de Türkiye aleyhine her bir komiser için 100 bin Euro'luk tazminat davası açtı. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı ile Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'na yeni bir yasal düzenleme yapılması için başvuruda bulunan komiserlerin bu girişimleri de sonuçsuz kaldı. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına rağmen Emniyet Genel Müdürlüğü, 1 yıllık sürede kanunla ilgili bir hazırlık yapmadı. Komiserler şimdi, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği sürenin 8 Nisan'da dolmasına rağmen kanun maddesi için gerekli olan hazırlığı yapmayan Emniyet Genel Müdürlüğü hakkında İdare Mahkemesi'ne dava açmaya hazırlanıyor.

Davacı komiserlerden 450'sinin avukatlığını yapan Serkan Güçlü, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 1 yıllık sürede yasa için gereken hazırlığı yapmamasından dolayı kanuni bir boşluğun ortaya çıktığını söyledi. Kanun değişikliğinin yapılmamasının Anayasa'ya aykırı olduğunu savunan Güçlü şunları söyledi: "Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına rağmen idare yasal düzenleme için gerekli olan hazırlığı yaparak Meclis'e göndermemiştir. Bu nedenle arkadaşlarımız idareye yeniden müracaat ederek kanun maddesinin değişikliği için yapılması gereken hazırlığın tamamlanmasını talep ettiler. Müvekkillerimiz idareye, hazırlık yapmamış olmanızdan dolayı bizi terfi ettirmeme şeklinde bir yola gidemezsiniz. Bu kanuni boşluk sizin hazırlık yapmamanızdan kaynaklanıyor. Bizi 'A Grubu Emniyet Amiri' grubuna geçirmeniz gerekiyor diye bir dilekçe verdiler. İdarede, sizi A grubuna geçirmiyorum diyerek cevap verdi. Dolayısıyla idareye karşı yeni bir dava gündeme geldi. İdare daha önce komiserleri A gurubuna geçirmeme gerekçesi olarak Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği maddeyi gösteriyordu. Ancak Yüksek Mahkeme'nin iptal kararının ardından idare şimdi de farklı bir maddeye dayanarak komiserleri A grubuna geçirecek hazırlığı yapmıyor. Bu idarenin kötü niyetli olduğunu gösteriyor."

Davanın AİHM'de devleti zor duruma düşüreceğini kaydeden Güçlü; "Çünkü devletin kötü niyeti bu süreçte çok aşikar şekilde görülüyor. Bu durumu AİHM'e bildireceğiz." dedi. Güçlü, hazırlığı yapmayan idare hakkında müvekkillerinin idare mahkemelerine ikinci bir dava açacağını da bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber