Karun gibi rektör!

Haber Giriş : 07 Ocak 2005 07:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Üniversitesi'nde rektörlük seçimi bugün. 2375 öğretim üyesinden oy almaya çalışacak 8 aday toplam 565 trilyon liralık bütçesiyle 64 ili geride bırakan kurumun başına geçme mücadelesi verecek....

Türkiye'nin en köklü üniversitesinde rektörlük seçimi bugün yapılıyor... İstanbul Üniversitesi'nde Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun görevden alınmasıyla Prof. Dr. Tankut Centel vekaleten rektörlük görevini yürütüyordu. İstanbul Üniversitesi, Türkiye'nin en eski üniversitesi olma özelliğinin yanısıra öğrenci ve öğretim üyeleri ve bunların aileleri ile birlikte yaklaşık 2 milyonluk küçük bir Avrupa ülkesi kadar nüfusa sahip. Üniversitede 55 bin öğrenci öğrenim görüyor. Akademisyen sayısı ise 5 bin 505. Üniversitenin bir başka önemli özelliğini ise dev bütçesi oluşturuyor.

Devletten 2004 yılında 275 trilyon lira alan üniversitede döner sermaye katkısı 265 trilyon lirayı buluyor. Öğrencilerdenüniversiteye akan katkı payı miktarı ise 25 trilyon lira. 565 trilyon lira (565 milyon Yeni Türk Lirası) olan İstanbul Üniversitesi'nin toplam bütçesi 'İller Bazında Konsolide Bütçe Harcamaları' Ocak-Kasım 2004 verilerine göre birçok ilin bütçesini aşıyor. Rakamlar incelendiğinde 64 ilin bütçesinin İstanbul Üniversitesi'nin bütçesinden daha az olduğu görülüyor. Kırşehir, Gümüşhane, Bilecik, Artvin ve Çankırı illerinde yapılan toplam bütçe harcamaları, İstanbul Üniversitesi'nin kullanımında olandan daha az. Bu illerde Ocak - Kasım 2004 tarihleri arasında 323 trilyon lira bütçe harcaması yapıldı. Ayrıca Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova illerinin toplam bütçe harcamaları da(337 trilyon lira) İstanbul Üniversitesi'nin bütçesini geçemiyor. İstanbul Üniversitesi, Bayburt ilinin bütçeden kullandığı payın tam 10.5 katına sahip.

İstanbul Üniversitesi'nde rektörlük seçimine 8 aday katılıyor. Adaylar; Prof. Dr. Yavuz Alangoya, Prof. Dr. Mesut Parlak, Prof. Dr. Faruk Erzengin, Prof Dr. Nur Serter, Prof. Dr. Kemal Kurtuluş, Prof. Dr. Seyfettin Uludağ, Prof. Dr. Hasan Yazıcı, Prof. Dr. Gediz Akdeniz. Seçimde İstanbul Üniversitesi'ndeki 2 bin 375 öğretim üyesi 8 rektör adayının kaderini belirleyecek. En çok oyu alan 6 adayın ismi 10 Ocak'ta YÖK'e iletilecek. YÖK de, bu adaylar arasından üçismi seçip 14 Ocak'ta Cumhurbaşkanı'na gönderecek. Cumhurbaşkanı uygun gördüğü bir ismi rektör olarak atayacak.

Türkiye'nin dev bütçeli en eski üniversitesinde tam 55 bin öğrenci öğrenim görüyor. Akademisyen sayısı ise 5 bin 505

En fazla oyu alan 6 adayın ismi YÖK'e iletilecek. YÖK'ün belirleyeceği 3 aday için son kararı Cumhurbaşkanı verecek

Adayların ortak vaadi, seçildikleri takdirde kuruma demokratik ve yetki paylaşımına önem veren bir sistem getirebilmek

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber