Yurtdışı eğitimde bol seçenek

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 20 Temmuz 2009 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABD'de yükseköğretimin maliyeti 20-60 bin TL arasında değişiyor, Rusya'da ise yıllık 3 bin Avro'ya üniversite eğitimi almak mümkün

Yurtdışı eğitimde bol seçenek

SELİN GÖRGÜNER

Türkiye'deki üniversiteye giremeyen gençler için yurtıdışında da pek çok yükseköğretim alternatifi bulunuyor. ABD, Avrupa ve KKTC'deki üniversitelerin yanı sıra Çin, Rusya ve Balkanlar'daki üniversiteler de Türk öğrencilerden çok talep görüyor. Yükseköğretim için yurtdışına gitmeden önce gidilmesi düşünülen üniversitenin kalitesinin çok iyi araştırılması, YÖK'ten denklik durumlarının sorulması gerekiyor.

Türk öğrencilerinin en çok tercih ettiği ülkelerden bazılarındaki yükseköğretim ücretleri, yaşam koşulları ve okulların özellikleri şöyle:

ABD

Amerikan üniversiteleri anadili İngilizce olmayan bütün yabancı öğrencilere TOEFL sınavından yeterli bir puan alması şartını koşuyor. Fulbright Eğitim Komisyonu'nun verdiği bilgelere göre bazı okullar, yabancı öğrencilerden bizdeki ÖSS'ye benzeyen bir genel yetenek ve bilgi sınavı olan SAT'ı geçme şartı koyuyor. Bu sınavların yanı sıra öğrencinin derslerinin dışında kendini geliştirici sosyal faaliyetlerde bulunması, akademik ve kişisel özelliklerini yansıtan referans mektupları, Amerikan üniversitelerinin masraflarını karşılayacak maddi yeterliliğe sahip olduğunu belgelemesi gerekiyor. Lisans düzeyinde yabancı öğrencilere verilen burs olanakları sınırlı da olsa akademik açıdan başarılı öğrencilere ?başarı bursu? veya ülke genelinde dereceleri olan sporculara ?spor bursları? sağlanıyor.

Amerika'da tıp, hukuk, eczacılık ve dişçilik gibi alanlarda eğitimine devam etmek isteyen öğrencilerin öncelikle 4 yıllık bir üniversite derecesine sahip olmaları, daha sonra her bölüm için ayrı ayrı yapılan sınavlara girip başarılı olmaları gerekiyor. Amerika'da eğitim için daha detaylı bilgilere Fulbright Eğitim Komisyonu İstanbul Ofisi'nin 212- 244 11 05 numaralı telefonundan ve www.fulbright. org.tr? adresinden ulaşılaşılabilir.

İNGİLTERE

İngiltere'nin 4 ayrı bölgesinde eğitim süresi değişiklik gösteriyor. British Council'den edilen bilgilere göre İskoçya'da lisans eğitimi 4 yıl iken İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda bölgelerinde lisans eğitimi 3 yıl. Türkiye'den alınan diplomanın İngiltere'deki 3 yıllık üniversite eğitiminin ilk yılına kabul için yeterli görülmediği durumlarda öğrencilerin üniversitenin bünyesinde veya üniversitenin birlikte çalıştığı bir kolejde özellikle dil yetkinliğini arttırmak ve üniversite eğitiminde gereksinimi olan araştırma tekniklerini geliştirmek amacıyla hazırlık programı alması gerekebiliyor. İngiliz üniversitelerinin öğrenci eçimlerinde İngilizce yeterliliğini gösteren ve üniversitenin başvuru koşulları arasında belirtmiş olduğu IELTS derecesi (bazı üniversiteler TOEFL derecesini de kabul etmektedir) ve not ortalamasının yanı sıra öğrencilerin hocalarından almış oldukları referans mektupları ve öğrencilerin ?UCAS? formunda yazmış oldukları kompozisyonlar da belirleyici rol oynuyor.

Yıllık olarak foundation (temel) programları 4 bin - 12 bin pound, sanat programları 7 ile 9 bin pound, fen bilimleri 7 bin 500 - 12 bin pound ve laboratuvar çalışması içeren programlar is 10 ile 21 bin pound arasında değişiyor. Ayrıntılı bilgi için http://www.britishcouncil.org/turkey .

ALMANYA

Alman Akademik Değişim Merkezi'nden (DAAD) alınan bilgilere göre,350'nin üzerinde üniversitenin bulunduğu ülkede yaklaşık 2 milyon üniversite öğrencisi bulunuyor ve bunlardan 22 bini Türk. Erasmus programlarındaki istatistikler incelendiğinde ise Türkiye'den giden öğrencilerin açık ara farkla ilk tercih ettikleri ülke Almanya oluyor. Almanya'da Üniversite/Teknik Üniversite, Fachhochschule (University of Applied Sciences) ve Colleges of Art and Music olmak üzere lisans / yüksek lisans öğrenimi yapılabilecek üç farklı tür yükseköğrenim kurumu bulunuyor. Tıp, veterinerlik, eczacılık, öğretmenlik gibi bazı bölümler haricinde genel olarak öğrenim üç yıllık Bachelor ve iki yıllık Master programlarından oluşuyor.

Eğitim ücreti, dönemlik en çok 500 Avro eğitim ücreti ve yine dönemlik ortalama 150 Avro'luk harçlardan oluşuyor. Öğrenciler Almaya'da eğitim için www.daad-istanbul.com adresinden ve 0212 249 34 62 numaralı telefondan yararlanabilirler.

KANADA

Bu ülkedeki üniversite eğitimi İngiltere ve ABD'ye göre yüzde 20 ile 40 arası daha ucuz. Ülkedeki üniversitelerin yüzde 85'i devlete ait. Kanada Kültür Merkezi'nden edindiğimiz bilgilere göre Kanada'da eğitimlerini sürdüren uluslararası öğrenciler her hafta 20 saat çalışma iznine sahip.

Kanada'daki üniversiteler öğrenci seçimlerinde önce İngilizce yeterliliği talep ediyor. Üniversiteler öğrencilerden TOFELL'dan 70 ve üzeri veya IELTS'den 6 ve üzeri almalarını şart koşuyor. Öğrencinin not ortalaması üniversitelerin öğrenci seçiminde ön önemli unsur. Öğrencilerin not ortalamalarının 100 üzerinden 70 ve üzerinde olması bekleniyor. Öğrencinin öğretmenlerinden alınacak referans mektupları, öğrencinin katıldığı spor, kültür sanat ve düşünce etkinlikleri de seçimde önemli bir kriter. Öğrencilerin, Türkiye'deki ÖSS'ye benzer bir sınavdan geçmesi ise istenmiyor.

Kanada'da eğitim masrafları öğrencinin gideceği eyalet veya kente göre değişse de genellikle yıllık 10 ile 20 bin TL arasında değişiyor. Öğrenciler daha detaylı bilgilere Kanada Kültür Merkezi'nin 0212 252 90 35-36 numaralı telefonlarından ve [email protected] adresinden ulaşabilirler.

FRANSA

Yakın Batı Yurtdışı Eğitim Danışmanlık Şirketi'nden alınan bilgilere göre, Fransa en çok hukuk, politika gibi alanlarda tercih ediliyor. Tasarım programları da öğrenciler tarafından çok ilgi görüyor.

Fransa üniversiteleri, öğrenci seçimlerinde öncelikle dil yeterliliği açısından Fransız Lisesi mezunu öğrencileri tercih ediyor. Fransız Lisesi mezunları lisans eğitimi için doğrudan başvurma hakkına sahip. Diğer liselerden mezun olanlar için ise Fransız Konsolosluğu ve Fransız Kültür Merkezi'nin düzenediği DELF dil yeterlilik sınavından gerekli puanı almaları şart koşuluyor.

Fransa'da devlet okullarında yıllık lisans ücretleri 800 ile bin Avro arasında değişiyor. Eğitimlerine Fransa'da devam etmek isteyen öğrenciler ayrıntılı bilgilere www.yakinbati.net adresinden ulaşabilirler.

İTALYA

Dünyanın açık hava müzesi konumundaki İtalya, Türk öğrenciler tarafından diğer ülkelere oranla daha az tercih edilse de gerek kültürel yakınlık, gerek ülkenin refah düzeyi gerekse kültürel aktiviteler açısından öğrencilere birçok avantaj sunuyor. Yakın Batı Yurt dışı Eğitim Danışmanlık Şirketi'nden alınan bilgilere göre, İtalya'da da dil yeterliliği açısından daha çok İtalyan Lisesi mezunu öğrenci tercih ediyor. Diğer liselerden mezun olanların ise başvurdukları üniversitelerin yeterlilik sınavlarından geçmeleri gerekiyor. Lisans eğitiminin genel olarak 3 yıl olduğu ülkede yıllık eğitim ücreti ortalama bin Avro. Eğitimlerine İtalya'da devam etmek isteyen öğrenciler ayrıntılı bilgilere www.yakinbati.net adresinden ulaşabilirler.

İSPANYA

İspanya'da eğitimlerini sürdürmek isteyen öğrencilerin bizdeki ÖSS'ye benzeyen Selecdividat sınavından geçmesi gerekiyor. İspanya'da da lisans eğitimi 3 yıl sürüyor. Türk öğrenciler ise genellikle sanat tarihi, mimarlık, tasarım gibi bölümleri tercih ediyor. İspanya'da yıllık eğitim ücreti 700-800 Avro. Eğitimlerine İspanya'da devam etmek isteyen öğrenciler ayrıntılı bilgilere www.yakinbati.net adresinden ulaşabilirler.

RUSYA

Rusya da öğrencilerin en çok talep ettikleri ülkeler arasında. Yakın Batı Yurtdışı Eğitim Danışmanlık Şirketi'nden edindiğimiz bilgilere göre öğrencilerin lisans eğitimlerine Rusya'da devam etmeleri için Türkiye'deki ÖSS'den 165 ve üzeri not almış olmaları şart koşuluyor. Üniversite eğitiminin bölümlere göre 4 ile 5 yıl arasında değiştiği ülkede St. Petersburg ve Moskova gibi üniversitelerin adları öne çıkıyor . Rusya'da yıllık eğitim ücreti ortalama 2 bin 750 Avro.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber