Dumansız günler tam destekle başladı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Temmuz 2009 07:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüm kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan 'Dumansız hava sahası' projesi hayata geçti. Vatandaş, ilk günde yasağa tam destek verdi. Kahvehaneler boşaldı. Kapı önleri ise doldu. İşletmeciler müşteri kaybetme endişesi yaşıyor

Bülent ŞANLIKAN / İSTANBUL

Sigara yasağının kapsamını genişleten düzenlemenin uygulanması dün tüm Türkiye'de start aldı. Yasağa vatandaşın desteği büyüktü.

İstanbul'da sigara yasağına uyum yüksekti. Taksim'deki cafelerin açık bölümlerine olan ilginin arttığı, Bağcılar, Esenler, Bakırköy ilçelerindeki semt kahvehanelerinde yasaya genel olarak uyulduğu gözlendi. Kahveye giden vatandaşlar sigara içmek için kapı önlerini tercih ederken alanı müsait olan kahvehaneler ise dışarıya masa atarak müşterilerini memnun etmeye çalıştı.

Sadece evde ve tamamen açık alanda içilebilecek olan sigara ile ilgili tartışmalar yaşanırken İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde oluşturulan ekipler, sigara yasağının kapsamının genişletilmesi üzerine Bakırköy'deki bazı işletme ve lokantalarda denetim yaptı. Ekip sorumlusu çevre sağlık teknisyeni Hasan Dönmez, sigara yasağının kapsamını genişleten düzenlemeyle ilgili işletme sahiplerini bilgilendirdi. Ekip ayrıca, işletmelerdeki yasal uyarı levhalarına ve kül tablası bulunup bulunmadığına baktı. Bakırköy'de yaklaşık 1000 iş yerine tebligat gönderildiğini anlatan Dönmez, 'Bir işletmede vatandaş sigara içiyorsa 69 TL para cezası uygulanıyor. İşletmeciye de buna izin verdiği için 560 ile 5 bin 600 TL arasında ceza veriliyor. Belediye encümeni tarafından paranın miktarıyla ilgili karar veriliyor. Uyarı levhası yoksa, kaymakamlık tarafından 1000 TL para cezası veriliyor'' dedi.

KAPI ÖNLERİ DOLDU

Denetim ekibi, üstü açık, ancak dört tarafı kapalı olan ve masalarda kül tablaları bulunduğu görülen bir kafenin işletmecisi Şeyhmuz Das'a uyarı tebligatı yaptı. Ekibin denetim yaptığı bir kahvehanede, yalnızca çay eşliğinde iskambil oynandığı görüldü. Bazı restoran ve kafeteryaların müşterilerinin de sigaralarını içmek için kapalı alan yerine açık alanı tercih ettiği gözlendi. İşletmeler, müşteri sayısının azalabileceğinden endişeli.

HATTA İHBAR YAĞDI

Sağlık Bakanlığı bünyesinde hizmet veren 'ALO SABİM 184' hattına sigara yasağının başladığı önceki gece yarısından itibaren Türkiye'nin dört bir yanından binlerce ihbar geldi.

Yasakla ilgili bilgi almak isteyen işletme sahipleri de aynı hattı aradı. Hatta yasanın uygulanmasında sorunlar yaşayan işletmeciler genelde 'Sigara içen kişileri uyarsam da içmeye devam ederlerse ne yapacağım', 'Kapı önünde sigara içilirse ceza alır mıyız?', 'Müşteriyi uyarmama rağmen sigara içerse bana ceza kesilir mi?' gibi sorular yöneltti.

Kahvehaneler boşaldı

'KapalI alanlarda sigara yasağı' İzmir'de de ilginç görüntülere sahne oldu. Kahvehanelerin içi adeta boşalırken, sigara tiryakileri ve kahve işletmecileri çareyi masaları kapı önüne taşımakta buldu. Kağıt ve okey oyunları oynanan masalarda 5. kişiler nöbet bekledi. Sıcakların da etkisiyle dışarıda oturmak istemeyenler ise kahvelere gitmeyince müşteri kaybeden kahve işletmecileri isyan etti. Dışarıda sigara içenler 'Mecburen dışarıda içiyoruz. Ancak bu yasak nedeniyle küçük çocuklar bizi görüp sigara içmeye özenecek. Peki yetkililer buna nasıl bir çözüm bulacaklar?' diye sordu.

Peker PASİN / İZMİR

Arkadaşını bile affetmedi

ADANA'NIN Merkez Çukurova İlçesi'ne bağlı Yurt Mahallesi'nde bir kahvehaneye gelen Remzi Çalayır Enez (48), sigara içen arkadaşlarını '155 Polis İmdat'' hattını arayarak ihbar etti. Bunun üzerine sigara içen vatandaşlar ceza almamak için kahvehaneden uzaklaşırken, polis ekipleri kahvehaneye geldiklerinde sigara içildiğini tespit edemedi, ancak işletmeci ve müşterileri uyardı.

Enez, kendisinin de yıllarca sigara içtiğini, ancak bıraktığını belirterek, 'Herkesin yasaya uyması gerekiyor. Bu yasa sağlığımız için çıkarıldı. Sigara yasağının genişlemesiyle kahvehanelerin ortamı çok güzel oldu. Uymayan babam bile olsa ihbar ederim'' dedi.

Kahvehane dışında sigara içen Enez'in arkadaşı Hüseyin Demirezer (60) ise 7 yaşından bu yana sigara kullandığını ifade ederek, 'Oyun aralarında çıkıp sigaramı içeceğim. Kahvehaneyi bırakırım sigarayı bırakmam'' diye konuştu.

Sakın ha eliniz sigaraya gitmesin

Sİgara yasağının ilk gününde Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Nişantaşı sokaklarında dolaşıp vatandaşı uyardı. Sarıgül, 'Bu kriz ortamında kimseyi üzmek istemiyoruz. Yasayı uygulamak zorundayız' dedikten sonra kapalı alanlarda sigara içmeme ve içirmeme sözü aldı. Sarıgül'e 10 kişilik ekibi de eşlik etti. Sarıgül, otobüs durağında bekleyenlerin de yanına giderek 'Burada da içmek yasak. Sakın ha. Eliniz sigaraya gitmesin' dedi. Levent ALBAYRAK

Genç tiryakiler rahatsız!

Ergenekon davasıyla ilgili yaptığı açıklamalarla gündeme gelen Genç Siviller adlı grup bu defa da, Genç Tiryakiler adıyla eylem yaptı. Yasağı desteklediklerini belirten grup üyeleri, 'Amacımız CHP'yi ti'ye almak. Biz, işin esprisindeyiz. Sigara yasasına değil CHP'nin tavrına karşıyız' dedi. CHP Beyoğlu İlçe Teşkilatı önünde toplanan Genç Siviller grubu üyeleri, 'Genç Tiryakiler Rahatsız' yazılı pankartlar taşındı.

Zeynep ÇINAR / İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber