Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, SPK eski Başkanı Ali İhsan Karacan'ı ekonomiyle ilgili başdanışmanlığa getirdi.

Haber Giriş : 27 Haziran 2003 23:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, SPK eski Başkanı Ali İhsan Karacan'ı ekonomiyle ilgili başdanışmanlığa getirdi.

Karacan, ekonomiyle ilgili her konuda hem Başbakan'a danışmanlık yapacak. Hem genel ekonomi ve maliye hem de bankacılık ve sermaye piyasası konularında Türkiye'nin önemli isimlerinden biri olan Karacan, ekonomiyle ilgili birimler arasında fiili koordinasyon görevini de yürütecek. İki üniversite bitirip uzun yıllar hem kamuda hem de özel sektörde yöneticilik yapan, bir yandan da üniversitede ders veren Karacan, koltuksuz bakan konumuyla hükümetle bürokrasi arasında da köprü görevi görecek.


İki üniversite bitirdi

52 yaşındaki Karacan, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat-Maliye Bölümünden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Burada ''Mevduat Bankalarının Kamuya Açıklanan Mali Tabloları'' konulu teziyle doktora derecesi alan Karacan, çalışma yaşamına 1973 yılında Maliye Bakanlığı'nda başladı. 1981 yılına kadar Bankalar Yeminli Murakıpları Kurulu'nda görev yapan Karacan, özel sektöre geçerek 5 yıl boyunca Yapı ve Kredi Bankası'nda genel müdür yardımcısı ve aynı zamanda bu bankanın bazı iştiraklerinde yönetim kurulu üyesi olarak çalıştı. 1986-1993 yıllarında ise Doğuş Grubu'nda önce bir süre Garanti Bankası'nda genel müdür yardımcılığı daha sonra da grubun üst düzey yöneticisi olarak çalışan Karacan, Doğuş Holding, Doğuş İnşaat, Garanti Bankası, AGF-Garanti Sigorta, Garanti Leasing, Filiz Makarna, Genoto gibi grup şirketlerinde yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.


1994 yılında İMKB başkanının başdanışmanı olarak çalışan Karacan, Ekim 1994'te Sermaye Piyasası Kurulu başkanlığı görevine atandı. 1997 yılına kadar bu görevi sürdüren Karacan, bu görevden ayrıldıktan sonra yeniden özel sektöre döndü. Çukurova Grubu'nda Yönetim Kurulu ve icra Komitesi üyeliğini üstlenen Karacan, bu gruba bağlı Yapı Kredi Bankası ve Halk Sigorta'da yönetim kurulu üyeliği, Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı yönetim kurulu başkanlığı yaptı. Karacan bir süredir ise sadece üniversitede öğretim üyeliği görevini sürdürüyordu. Seçimden önce çeşitli partilerden milletvekili adaylığı teklifi alan Karacan, siyasetin dışında kalmayı tercih etti.


SPK ve BDDK´yı birleştirme fikri Karacan´dan çıktı

Hemen her hükümet döneminde önemli görevler için aday gösterilen isimler arasında yer alan Karacan'ın bankacılık ve sermaye piyasası ile ilgili görüşlerinin Erdoğan tarafından da benimsendiği biliniyor. SPK Başkanı iken de gündeme gelen ''Mali Piyasalar Kurulu'' oluşturulması projesinin AKP iktidarıyla birlikte yeniden gündeme gelmesinde de Karacan'ın etkili olduğu konuşuluyor. Başbakan Erdoğan'ın Karacan'ı mali piyasaların özerk kurulları durumunda bulunan SPK ve BDDK'yı tek çatı altında birleştirip bu çatı kurula halen denetimi ve kontrolü Hazine tarafından yürütülen sigortacılık, leasing ve factoring gibi mali piyasalarla ilgili denetim ve kontrol birimlerinin de bağlanmasıyla oluşacak mali piyasalarla ilgili bütün birimleri kapsayan kurullar üstü bir yapının başına geçirmeyi planladığı ileri sürülüyor.


Kitap da yazıyor

Çeşitli gazete ve dergilerdeki yazılarında, panel ve konferanslardaki konuşmalarında ilginç görüşler ortaya atan Karacan'ın özerk kurumların Sayıştay tarafından denetlenmesi gibi pek çok görüşünün, Erdoğan tarafından benimsendiği biliniyor. Yeditepe Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapan Karacan, ekonomi üzerine araştırma ve kitaplarıyla da tanınıyor. Karacan'ın kitaplarından örnekler şöyle:


* Bankacılık ve Kriz


* Sigortacılık ve Sigorta Şekilleri


* Mali Piyasalar Üzerine Denemeler


* Özerk Kurumlar Üzerine Denemeler


* 5. Yüzyıl'dan 17. Yüzyıl'a Akdeniz Dünyasında Para, Fiyatlar ve Medeniyet (Carlo Cipolla'nın İngilizce kitabını çevirdi)
Vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber