Mortgage sistemi yasal zemine oturtuluyor

Haber Giriş : 07 Ocak 2005 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaşa "kira öder" gibi ev sahibi olma imkanı sağlayan Mortgage (uzun vadeli konut kredisi) sisteminin Türkiye'de uygulanması konusu, yasal zemine oturtuluyor.

"Konut Finansman Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Taslağı"na göre, Türkiye'de vatandaşın daha uzun vadeyle ve daha iyi şartlarda konut alabilmesi için, "İpotek Finansmanı Kuruluşları" oluşturulacak.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun hazırladığı ve 31 maddeden oluşan taslak uyarınca, konut finansman sistemiyle, öncelikle gayrimenkul sektörü kayıt altına alınmış olacak.

Bu düzenlemenin gerekçesinde, Türkiye'de konutların ancak yüzde 3'ünün kurumsal finansman yöntemleriyle finanse edildiği belirtilerek, "ülkemizde banka konut kredilerinin vadeleri en fazla 5 yıla uzamakla birlikte, yıllık bileşik maliyetler yüzde 40'lara ulaşabilmektedir. Bu oran, konut kredisi kullananların çok yüksek oranda reel faiz ödemek zorunda kaldıklarını göstermektedir. Ayrıca krediler orta ve alt düzey gelir grubunun ödeme gücüne hitap etmemektedir" denildi.

Konut Finansman Sistemi Tasarısı Taslağı ile oluşturulacak "İpotek Finansmanı Kuruluşları" konut finansmanı sağlayan kuruluşlara kaynak temin edecek, alacakların devralınması ve devredilmesi, konut finansman fonu kurulması ve bu yolla konut finansmanından kaynaklanan alacakların menkul kıymetleştirilmesi, varlığa dayalı menkul kıymetler de dahil olmak üzere her türlü sermaye piyasası aracını ihraç, devralınan alacaklardan oluşan portföyün yönetilmesi, sistemden kaynaklanan borçların geri ödemelerinin kısmen ya da tamamen garanti edilmesi veya garanti edilmesine aracılık, risk yönetimi amaçlı işlemlerin yürütülmesi, standartlara uyum ve diğer konularda faaliyet gösterecek.

Bu kuruluşların konut finansmanından kaynaklanan yükümlülüklerinin 400 milyon YTL'ye kadar olan kısmı Hazine'nin geri ödeme garantisi altında bulunacak.

tnn

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber