Dolar 10 ay öncesine döndü, İMKB zirvede

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Temmuz 2009 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

UBS'ın ?gelişmekte olan ülkelerde hisse ağırlığını artırın' açıklamasıyla İMKB 38 bin 901 puanla zirveye çıktı. Dolar, 1.47'li seviyelere geriledi

ABD'den gelen bilanço haberleriyle küresel risk iştahının artması doların değer kaybının sürmesine neden oluyor. Dolar dün 1.4785 lirayla Ekim 2008 seviyelerine geriledi.

Bu yılın en yüksek seviyesine çıkan İstanbul Borsası ise 39 binli seviyeleri zorluyor. İMKB Endeksi, dün yüzde 1.87 oranında değer kazanarak 38 bin 901 puandan kapandı.

İMKB'deki yükselişte yurtdışı piyasaların yanı sıra İsviçreli UBS bankasının ?gelişmekte olan ülkelerde hisse ağırlığını artırın' yönündeki raporunun da etkisi oldu.

40 binler denenebilir

Faizlerdeki düşüşün devam edeceğine yönelik beklentilerle bono ve hisse senetleri piyasalarına önemli boyutta para girişi olduğunu belirten uzmanlara göre, banka ve holding hisselerine gelen alımların yukarı çektiği İMKB Endeksi, önümüzdeki hafta 40 bin puan direncini test edebilir.

Bu arada, bono faizi de yüzde 11.46 ile tarihi dip seviyelerine yaklaştı. Faiz 0.08 puan düşerek yüzde 11.48'den kapandı.

Bilanço yağmuru

Global borsalarda dört aydır görülen yükseliş, finansal krizde güvenli liman görevi gören dolar üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. Dolar dün de euro karşısında değer kaybını sürdürdü. Euro/dolar paritesi 1.4266 seviyesine kadar çıktı.

Avrupa borsaları yüzde 1'e yakın değer kazanırken, ABD borsası yüzde 1.6 yukarda açıldı. ABD'de işsizlik maaş başvurularının beklentilerin üzerinde 554 bin gelmesi piyasalarda morallari bozmadı, kâr haberleri borsaları yukarı taşıdı. McDonald's ikinci çeyrekte hisse başına 1.04 dolar kâr açıkladı. ABD'li imalat sanayi şirketi 3M de hisse başına 1.12 dolar kâr elde etti.

ABD'li telekomünikasyon şirketi AT&T ise hisse başına 0.54 dolar kâr açıklayarak gelirlerini 30.7 milyar dolara çıkardı. İsviçre bankası Credit Suisse, ikinci çeyrekte net kârının 1.6 milyar İsviçre frankı olduğunu açıkladı.

IMF enflasyonist etki beklemiyor

IMF'nin küresel ekonomiye, üye ülkelerin Özel Çekme Hakkı (SDR) kotalarını artırarak enjekte etmeyi planladığı 250 milyar doların küresel enflasyonu artırıp artırmayacağı tartışılıyor. IMF Danışmanı Isabel Lago enflasyonist etkiyle ilgili sorulara, ?Ek tahsisatın miktarı küçük, üstelik kontrollü kullanılacağı için enflasyonist etki yapmaz? diye yanıt verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber