İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

KEY'de itiraz süreci uzadı, 1,5 milyon hak sahibine ödeme gecikecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 25 Temmuz 2009 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konut Edindirme Yardımı'yla ilgili itirazların süresi içinde sonuçlandırılmaması mağduriyete sebep oldu. Yaklaşık 1,5 milyon hak sahibinin durumu netleş-mediği için eylül ayında yapılması planlanan ödemelerin gecike-ceği belirtiliyor.

Konut Edindirme Yardımı'na (KEY) ilişkin itirazların değerlendirme sürecinin uzaması, hak sahiplerini zor durumda bıraktı. Kimin ne kadar alacağına yönelik hesaplama, kesin liste belli olmadığı için yapılamıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) itirazları netleştirip hesaplanması için 28 Haziran'a kadar Tasfiye Halindeki Emlak Bankası'na bildirmesi gerekiyordu. Yaklaşık 1,5 milyon hak sahibinin durumu netleşmediği için de eylül ayında yapılması planlanan ödemelerin gecikeceği belirtiliyor.

Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve defterdarlıkların güncellenen listeyi kuruma gönderdiğine dikkat çeken yetkililer, SGK'nın 28 Haziran'a kadar müddet verilmesine rağmen 1,5 milyona yakın itirazın değerlendirme sürecini tamamlayıp ilgili birimlere göndermediğini belirtti. Yetkililer, "Şimdi Tasfiye Halindeki Emlak Bankası, bu tarihten sonra gönderilen belgeyi eline geçse dahi iade edecek. Ancak 28 Haziran'dan önce postaya verilmesi halinde kabul edecek. Bu durumda KEY kapsamında ödeme yapılabilmesi için kanuni bir düzenleme yapılması gerekiyor. Bu da sürecin uzamasına neden olacak." dedi.

SGK şimdiye kadar listeyi alınacak miktarın hesaplanması için göndermezken, çalışanlarına ilişkin KEY tahakkuk belgelerini göndermesi gereken diğer kurum ve kuruluşlar ise evraklarını ulaştırdı. Kurumların ilettiği listeleri KEY birimi inceleyerek son halini verecek ve ödenecek tutarları hesaplayacak. Listeler daha sonra Emlak Konut GYO'ya gönderilecek. Emlak Konut GYO, listeleri düzenleyip yine Resmi Gazete'de yayımlayacak.

KEY hesaplarına ilişkin listelerin işlenmesi sırasında aynı TC vatandaşlık numarasının veya aynı sicil numarasının mükerrer şekilde birkaç kişiye verildiği tespitleri yapılırken, Tasfiye Halindeki Emlak Bankası, bu sorunu kurumlarla görüşerek çözmeye çalışıyor. Tasfiye kanunu gereğince hiçbir şekilde adlarına para yatırılmayanlara ödeme yapılmıyor. Listeler yayımlandıktan sonra hak sahibi olduğunu düşündüğü halde adını listelerde bulamayanlar, doğrudan kurumlarına başvurup, mahkeme yoluyla bu parayı talep edebilecek.

5,3 milyon kişi, 2,5 milyar lira KEY parası aldı

Konut Edindirme Yardımı kapsamında hak sahiplerine geçen yıldan itibaren paraları ödenmeye başlandı. KEY paralarının ödenmesine ilişkin 8,5 milyon kişiyi kapsayan ilk liste 27 Temmuz 2008 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanmıştı. Bu kişilere toplam 2,8 milyar lira KEY ödenmesi öngörülüyordu. Verilere göre, Mayıs 2009 sonu itibarıyla listede isimleri yayımlanan 8,5 milyon kişiden 5 milyon 349 bin 686 kişiye, 2 milyar 529 milyon 987,3 bin lira nakit ödeme yapıldı. 270 kişi 67 bin 824 liralık hisse senedi aldı. Böylece 5 milyon 349 bin 956 kişiye toplam 2 milyar 530 milyon 55,2 bin liralık KEY ödemesi yapılırken, bunun 41 milyon 344,1 bin lirasını temettü oluşturdu. Toplam 2,5 milyar liralık KEY ödemelerinin 1 milyar 814 milyon 989,8 bin lirası Emlak Konut GYO kaynaklarından, kalanı Hazine kaynaklarından yapıldı.

ERCAN BAYSAL ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber