'Uyuşturucuyu bırak, tedaviyi kabul et, cezaevi yerine serbest kal'

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Temmuz 2009 23:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Tedaviyi seç cezadan kurtul

Uyuşturucu kullanan ya da temin etmek için sokak satıcılığı yapan gençlere 'Cezaevine gitmek yerine uyuşturucuyu bırakabilirsiniz' denildi. İstanbul ve İzmir'de 8 bin kişi AMATEM'de tedaviyi kabul etti

Ufuk TÜRKYILMAZ/ANKARA

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde uygulanan 'Denetimli Serbestlik' uygulamasının Türkiye'de de sonuçları alınmaya başlandı. Adalet, İçişleri ve Sağlık Bakanlıkları'nın Denetimli Serbestlik Uygulaması çerçevesinde uyuşturucu içen ya da uyuşturucu temin etmek için sokak dağıtıcılığı yapan gençlere 'Uyuşturucuyu bırak, tedaviyi kabul et, cezaevi yerine serbest kal' denildi. Uygulamanın verimli olup olmayacağının anlaşılması için de İzmir ile İstanbul pilot bölge seçildi.

İŞ BULMAK İÇİN DESTEK

Üzerlerinde uyuşturucuyla yakalanan ya da uyuşturucu müptelası olan İstanbul'da 5 bin 626 kişi, İzmir'de ise 7 bin 975 kişi cezaevi yerine hastanelerin AMATEM (Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi) servislerinde tedavi olmayı kabul etti. Tedaviyi kabul edenlerin hiçbiri tedavi sırasında verdiği sözden dönmeyip tedavilerine devam etti. Devlet denetimli serbestlik uygulaması kapsamında cezaevi yerine tedaviyi seçen kişilere iş bulmaya da başladı.

Denetimli serbestlik uygulaması nedir?

DENETİMLİ Serbestlik Uygulaması, hapis ile tecrit modeline alternatif daha çağdaş ve ülke ekonomisine ekonomik ve sosyal yararı olan, suça sürüklenen çocuklar ve şüpheli, sanık, tanık, mağdur ve hakkında tedbir bulunan çocuk ve yetişkinlerin topluma kazandırılmaları için yapılan çalışmaların bütünü olarak adlandırılıyor. Denetimli Serbestlik Uygulaması'nın ana hedefini suça sürüklenen çocuklar, şüpheli, sanık, tanık pozisyonunda olup; hakkında mahkemelerce tedbir yükümlülüğü verilen gençler, şüpheli, sanık, tanık pozisyonunda olup; hakkında mahkemelerce tedbir yükümlülüğü verilen yetişkinler oluşturuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber