Televizyon pazarında LCD atağı...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2009 22:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Televizyon pazarında bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre satışlarda adetsel olarak yüzde 22, değer olarak yüzde 33 oranında daralma yaşandı.

Sektördeki küçülmeye karşın LCD satışları bu dönemde yüzde 54,7 oranında arttı.

GFK Türkiye Araştırma Şirketinin yaptığı ?2009 1. Çeyrek Televizyon

Pazarı değerlendirme Raporu?na göre, Ocak-Mart 2009 döneminde toplam televizyon pazarının adetsel büyüklüğü 490 bin olarak gerçekleşirken, pazar geçen yılın ilk çeyreğine kıyasla satışlarda adetsel olarak yüzde 22 oranında daraldı. Pazar, söz konusu dönemde satış değeri açısından yüzde 33 oranında küçüldü.

Televizyon pazarında 2007 yılında flat televizyonlardan 4 kat, 2008 yılında ise 2 kat fazla satış yapan tüplü televizyonlar, hızlı bir düşüş yaşadı ve 2009 ilk çeyrek sonu itibariyle flat televizyonlarla eşit adetlerde talep gördü.

Tüplü televizyonlara talep yüzde 45,8 oranında düşerken, plazma televizyon satışları da yüzde 62,1 oranında azaldı. Buna karşın sektörde tek hareketlilik ise LCD pazarında görüldü. Ocak, Şubat ve Mart aylarında lokal markaların uyguladığı kampanyalar ve global markaların uyguladığı fiyat indirimleri ile TV pazarı içindeki satışlarda tek artış yüzde 54,7 ile LCD televizyonlarda gerçekleşti.

2008 yılının ilk çeyreğinde hem adet, hem değer olarak büyüyen LCD Pazarı, 2009 yılında düşen fiyatların etkisi ile ciro kazanamadı ve geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine oranla satış değeri olarak yüzde 8,6 oranında düşüş kaydetti.

ORGANİZE KANAL BÜYÜYOR

Kanal yapısını incelediğinde ise içinde münhasır ve bağımsız beyaz/kahverengi eşya bayilerinin bulunduğu geleneksel kanal baskınlığını korumakla birlikte bir önceki seneye kıyasla ciddi oranda kan kaybetti. Geleneksel kanal, adet bazında teknoloji marketlerine ve özellikle zincir mağazalara karşı pay kaybederek yüzde 67'den yüzde 55'e geriledi. Buna karşılık içinde hipermarket ve süpermarketlerle çok katlı mağazaları barındıran Zincir Marketler Kanalında, 2008 yılına göre satılan marka sayısında önemli bir artış oldu. Piyasada daha önce duyulmayan birçok alt segment markanın satışı bu kanalda gerçekleşmeye başladı ve Mart sonu itibari ile Zincir Marketler Kanalının payı yüzde 12'den yüzde 19'a yükseldi.

Organize perakende kanalı ise (zincir marketler ve teknoloji marketler) geçen yıl toplam TV pazarının yüzde 33'ünü oluştururken, 2009 yılı ilk çeyreğinde bu oran bazı global markaların zincirlere daha çok odaklanması sebebiyle yüzde 45'e kadar çıktı. Değersel artış bakımından ise geçen yıl yüzde 29 olan organize kanal payı, yüksek fiyat indirimlerine rağmen 2009 yılının ilk çeyreğinde yüzde 47'ye kadar yükseldi.

ORTALAMA FİYATLAR 1000 LİRANIN ALTINA DÜŞTÜ

Fiyat yelpazesi dikkate alındığında da plazma televizyonlarda yüksek ekran büyüklüğü sebebiyle pazarın büyük bir bölümü 1500 TL ve üzerindeki fiyatlarda gerçekleşirken, LCD ekranlarda ise birçok model ÖTV indiriminin de etkisiyle 1000 TL altında bir fiyat ile satılmaya başladı. Tüplü bir televizyonun ortalama fiyatı ise geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 8 düşüş göstererek, Mart ayı itibari ile ortalama 353 lira düzeyinde gerçekleşti.

EKRAN BOYLARI BÜYÜDÜ

Televizyonların önemli özellikleri üzerine analiz yapıldığında, 2007 yılı sonlarında tanınan Full HD çözünürlük artık satılan her 100 televizyon modelinden 42'sinde yer aldı.

Flat televizyonların ekran boyları da hem LCD hem de plazma televizyonlarında büyüme gösterdi. Plazma TV'de 42 inch segmenti 2008 yılında 50 inch karşısında puan kaybederken, bu yıl baskınlığını artırdı. LCD'de ise 32 inch segmenti, 2009 yılı ilk çeyreğinde payını biraz daha artırarak yüzde 40'dan yüzde 50'ye yükseldi.

Tüplü televizyonlarda ise geçen sene Mart ayı itibariyle en çok satışı gerçekleşen segment 29 inch yani 72 Ekran televizyonlar iken, bu sene 21 inch segmenti lider oldu.

Giderek daralmakta olan tüplü televizyon pazarında da oyuncular yerel markalar ile sınırlı kaldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber