İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Devlet Bakanı Şahin yeni 657 taslağı hakkında açıklamalarda bulundu

Haber Giriş : 28 Haziran 2003 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Devlet Bakanı Şahin yeni 657 taslağı hakkında açıklamalarda bulundu

Halen her ayın 15'inde peşin maaş alan memurlar, Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik öngören taslağa göre, çalıştıkları ayın maaşını alacaklar. Taslak, 100'e yakın ödeme kalemini dört grupta toplamayı da içeriyor

Hükümet, 50 yılda beş kez girişimde bulunulan ancak bir türlü değiştirilemeyen 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nu tarihe gömüyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin Başkanlığı'nda, Devlet Personel Başkanlığı ve Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi Başkanlığı'nca (TODAİB) hazırlanan ve "Memurlar ve Diğer Kamu Görevlileri Hakkında Kanunu Tasarı Taslağı" adı verilen çalışma maaş sistemini silbaştan yeniliyor.

Bakanlar Kurulu'na sunulacak taslağa göre, 100'e yakın ayrı ödeme kalemi 4 ana grupta toplanacak ve unvana göre maaş verilecek. Memurlara daha önce aybaşında, Bülent Ecevit'in başbakanlığı döneminde de ay ortasında ödenen maaşlar ay sonunda ödenecek. Ay sonunda maaş alacak memura düzenlemeden kaynaklanacak 15 günlük maaş farkı ise ilerleyen dönemde ödenecek. Eğer hükümet Ecevit dönemindeki gibi farkı kapatmak için bir düzenlemeyi yürürlüğe koymazsa memurlar 15 günlük maaşlarından olacak. Yetkililer ise memurların mağdur edilmeyeceğini kaydetti. Üst düzey bürokrat olarak Başbakanlık Müsteşarı'nın en fazla maaşı almasını öngören tasarı taslağında Genelkurmay Başkanı da ikinci sırada yer alıyor.

Maaş zammı herkese eşit olacak
? Memurlara yapılan ödeme kalemlerinin sayısı 100'den dört ana gruba inecek.
? Bir memurun maaşı kıdem yılına göre her yıl yüzde 4 seviyesinde artacak. Tüm personel için aynı göstergeler uygulanarak ayrıcalıklara son verilecek. Zam oranları herkese eşit olarak uygulanacak.
? Temel aylık ve temel ücret herkes için aynı iken görev ücreti ve görev aylığı görevin önemi, eğitim seviyesi ve kıdeme göre belirlenecek.
? Ek ücret, fazla ya da genel tatillerde çalışma, nöbet, ek ders, vekalet gibi alanlarda verilecek.
? "Diğer ödemeler" grubu, başarı ödemesi, gelişmemiş ilçelerde çalışmayı teşvik ödemesi, riskli işler karşılığı ödemeler ve ek ödemeleri içerecek.
? İlk kez maaşlara ilişkin göstergeleri ve yüzdeleri gösteren cetveller kanunda yer alacak.
? 10 yıl aralıksız sözleşmeli istihdam edilen personel, sürekli sözleşmeli statüye geçirilecek.
? Başbakan ve bakan yetkisiyle müşavir kadrosuna sınav yapılmadan alınan istisnai kadrolara atananlar, en az bir yıl o kadroda kalacak.
? Üst düzey yönetim kadroları, istisnai kadro olacak. Bürokratlar dava açıp geri dönemeyecek.
? "Asansör yükselme" olarak bilinen, belli şartlarla personelin daha üst derecelere atanmasına imkân veren uygulama son bulacak
Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber