Duruşmada tartışan hakim ile avukata para cezası

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 30 Temmuz 2009 23:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Adana'nın Kozan İlçesi adliyesindeki bir duruşmada hakim ile Hazine avukatının tartışması dava konusu oldu. Aynı adliyedeki başka bir mahkemede ?karşılıklı hakaretler' nedeniyle Hakim Mevlüt Yılmaz 8 bin, Avukat Öznur Kabasakal ise 2 bin lira tazminat ödemeye mahkum edildi.

Ceza getiren tartışma, 26 Haziran 2008'de 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde meydana geldi. Bu mahkeme hakiminin izinde olması nedeniyle duruşmaya vekaleten giren Sulh Ceza Hakimi Mevlüt Yılmaz, arka sırada oturup sonraki duruşma için sırasını bekleyen Hazine Avukatı Öznur Kabasakal'ın ayak ayak üstüne atmış olmasına dikkat çekerek ?Bu durumunuz mahkemeye saygısızlıktır? dedi. Avukat ise saygısızlık yapmadığını söyleyince karşılıklı bir tartışma yaşandı. Salondaki 2 avukat, zabıt katibi ve mübaşirin ifadelerine göre; avukat salondan ayrılırken hakime ?terbiyesiz', hakim de ?nezaketsiz' dedi ve karşılıklı sözler bir süre daha devam etti.

Hakim Yılmaz, duruşma salonunda bulunanların tanıklığında bu konuda tutanak düzenletti ve 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde manevi tazminat davası açtı. Avukat da karşı dava açtı ve taraflar ayrıca Adalet Bakanlığı'na da şikayette bulundu.

Karşılıklı dava, hakaretlerin yaşandığı aynı mahkemede sonuçlanarak 2009/233 numaralı karar olarak taraflara tebliğ edildi. Duruşma hakimi Ayhan Kula, kendisine vekalet eden hakimin sözlerinin avukatta manevi yönden derin sarsıntı yarattığı, küçük düşürüldüğü, sırasını bekleyen avukatın ayak ayak üstüne atmasının duruşma disiplinini bozmadığı belirtilerek 8 bin TL; avukatın da ?terbiyesiz' diyerek meslek onuru ve kişilik haklarına hakaret ettiği gerekçesi ile 2 bin TL ödemesine karar verildi.

Avukat Kabasakal'ın eşinin aynı adliyede hakim olması nedeniyle davalı olduğu hakim ile aynı lojmanda oturduğu öğrenildi.

Hakim Yılmaz kararı temyiz edeceğini söylemekle yetinirken, hakim olan eşi kalp rahatsızlığı geçiren Hazine Avukatı Öznur Kabasakal konuşmak istemedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber