YAŞ'ta 4 yıldız yarışı

Haber Giriş : 31 Temmuz 2009 07:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AYDIN HASAN Ankara

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan 14 korgeneral - koramiral, emeklilikler nedeniyle boşalacak olan üç orgeneral - oramiral rütbesine terfi edebilmek için yarışacak

Yüksek Askeri Şura'nın 2009 yılı ağustos ayı toplantısı, yarın başlayacak. 4 Ağustos'ta sona erecek toplantı, Genelkurmay Başkanlığı karargâhındaki Çakmak Salonu'nda yapılacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık edeceği toplantıda, emeklilik ve terfi işlemlerinin yanı sıra, TSK ile ilgili mevzuat çalışmaları ile askeri stratejik konsept değerlendirilecek. Deniz kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu ile Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun, bu yıl emekli olacak.

YAŞ toplantısının ardından, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Donanma Komutanı Oramiral Eşref Uğur'un, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay'ın atanması bekleniyor.

YAŞ'ta 124 general - amiral ile 40 dolayında albayın terfi ve emeklilik konuları değerlendirilecek. Geçen yıl ağustos ayındaki YAŞ toplantısında, ihraç kararı alınmamıştı.

General ve amiralliğe yükseltilecek albaylar arasında, ?İrticayla Mücadele Eylem Planı? belgesini hazırladığı iddia edilen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek'in dosyasının da yer alması, bu yılki YAŞ'ın merak uyandıran noktalarından birini oluşturdu.

MİLLİYET

Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanacak YAŞ'ta geçen yıl temdit alan 46 generalin terfi ve emekliliği de ele alınacak

KIYMET SEZER, ANKARA

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanıyor. YAŞ toplantısında, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun emekliye ayrılacak. Emekliye ayrılacak 3 orgeneralin yerine 2 korgeneral ile bir koramiral terfi edecek. Ayrıca geçen yıl temdit alan 46 generalin terfi ve emeklilikleri de görüşülecek.

9 KORGENERAL YARIŞIYOR

Şemdinli olayları sırasında Van'da Jandarma Asayiş Bölge Komutanı olan şimdiki Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Selahattin Uğurlu, bu yılki YAŞ'ta 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun'dan boşalacak orgenerallik için yarışacak 9 korgeneralden biri. ?Neron Paşa' olarak anılan Uğurlu, internete düşen ses kaydında Aktütün saldırısında rütbelileri suçlamış ve adı Şemdinli iddianamesinde geçmişti. Hudson Enstitüsü'nce düzenlenen, ?Dehşet senaryosu' olarak da anılan toplantıya katılmasıyla gündeme gelen Tuğgeneral Ahmet Bertan Noygaroğlu da temditli generallerden. Terfi bekleyenlerden Genelkurmay Adli Müşaviri Hakim Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu'nun adı ise, YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'na çürük raporu skandalında geçti. Yine temditli Tümgeneral Tuncay Çakan'ın adı, Askeri Mahkemede görülen bir davanın kilit ismi Neşe Başer'in, askerlikten kurtulmak isteyen çok sayıda kişiye çürük raporu ayarladığı iddialarıyla gündeme geldi.

20 yıllık firariye 3. beraat

Disk eski Genel Başkanı Kemal Türkler'in katil zanlısı olarak 20 yıl kırmızı bültenle arandıktan sonra yakalanan katil zanlısı Ünal Osmanağaoğlu, Yargıtay'ın daha önce iki kez bozma kararına rağmen yerel mahkeme tarafından 3. kez ?delil yetersizliğinden' beraat etti. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne görülen dünkü duruşmaya katılanlar, 3. kez verilen beraat kararını protesto etti. Yargıtay, daha önce iki kez Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin aldığı kararda, ?Osmanağaoğlu'nun üzerine atılı suçu işlediğine dair yeterli ve kesin delil bulunmadığı'na yönelik kararı, ?maddi deliller' gerekçesiyle bozmuştu. PELİN BERKÜR- İSTANBUL

STAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber