Suçla mücadelede yeni teknoloji

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2009 10:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından, her biri 1 milyon dolara mal edilen ''Microvue'' adlı sistemle suçluların takibinde ve genel asayişin sağlanmasında kullanılan polis helikopterlerinden alınan görüntüler, anında merkeze ve yerdeki ekibe aktarılabilecek. Uygulama, ilk kez Adana'da denendi.

Adana Emniyet Müdürlüğü, kent genelinde asayişi ve huzuru sağlayabilmek, aranan kişilere ulaşabilmek amacıyla kent genelinde ''Huzur-01'' adlı uygulamayı gerçekleştirdi.

Emniyet Müdürlüğü ve polis merkezlerinde toplanan ekipler, birim amirlerinden uygulamayla ilgili brifing aldıktan sonra Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesine ait otobüslerle sabit uygulama yapacakları 48 ayrı noktaya dağıtıldı.

İzinsiz sokak gösterilerinin yoğunlukla yapıldığı Şakirpaşa ve Denizli mahallelerinde panzer ve ''Toma'' adı verilen zırhlı araçlar eşliğinde çevik kuvvet ekiplerinin de katılımıyla uygulama gerçekleştirildi.

Ekipler, sabit uygulama noktalarında şüpheli gördükleri araçları durdurarak üst araması, kimlik sorgu ve trafik yönünden inceleme gerçekleştirdi. Ayrıca, araç sürücüleri alkol kontrolünden geçirildi.

İl Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez, Mustafa Kemal Paşa Bulvarı'ndaki arama noktasına gelerek çalışmaları denetleyip, vatandaşlardan uygulamayla ilgili görüşlerini aldı. Kesmez, burada yaptığı açıklamada, uygulamaları sürdüreceklerini belirtti.

Huzuru sağlamak ve asayişi daha üs seviyeye çıkarmak için çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Kesmez, şöyle konuştu:

''48 noktada, şehir giriş çıkışları ile ana kavşaklarda sabit uygulama yapılıyor. Ayrıca, Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri 2 ayrı noktada, umuma açık yerlerde arama gerçekleştiriyor. Güvenlik Şube Müdürlüğü ise 5 ayrı yerde dernek ve lokallerle ilgili arama yapıyorlar. Vatandaşın huzuru için varız. Vatandaşın huzuru bizim de gururumuzdur. 1200 personelimizle vatandaşın hizmetinde, görev başındayız. Kanunlara uymayanlar bu uygulamadan rahatsız olacaktır. Bunla da amacımıza ulaşacağız.''

-EMNİYETTE İLK-

Kesmez, uygulamayla Türkiye'ye EGM tarafından getirilen görüntüleme sistemini de ilk kez denediklerini vurguladı.

Uygulamaya havadan destek veren Adana Bölge Hava Ulaştırma Filo Amirliğine bağlı polis helikopterlerinden alınan görüntünün anında karadan takip edildiğini ifade eden Kesmez, şunları kaydetti:

''Helikopter desteğiyle aramalar yapıyoruz. Helikopterler normal şartlarda gece kullanılamıyor. Ancak, polis helikopterlerimiz yeni donanımlarıyla artık gece uçuşları yaparak hem asayiş ekiplerine, hem de operasyonel çalışmalara yardımcı oluyor. Bu bizim elimiz, ayağımız olacak. Projektörle de hedef noktaları aydınlatan helikopterle kentin her yerinde kısa sürede görüntü alabileceğiz. Bu sistemden uçan da kaçamayacak.

Microvue cihazında 'downlink' sistemiyle canlı yayın yapabiliyoruz. Helikopterden aldığımız ses ve görüntüyü anında karadaki ekiplere ulaştırabiliyoruz. Merkezden 40 kilometre uzaklığa kadar görüntü alınabiliyor. Ayrıca, dizüstü bilgisayara benzer taşınabilir cihazla da helikopterden 5 kilometre uzaklığa kadar görüntüyü anında alıp, kaydedebiliyoruz. Ankara, İzmir, İstanbul'da bu sistem yerleştirilmeye başlayacak. Ancak, ilk kullanan biz oluyoruz.''

Kesmez, sistemin yaklaşık 1 milyon dolara mal olduğunu belirterek, ''Devlet demek ki güvenlik için paradan sakınmıyor. Biz de bu imkanları en iyi şekilde kullanarak, huzur ve sükuneti sağlayacağız'' dedi.

-YOL KAPANLARI-

Ayrıca, yurt dışından ithal edilen ''yol kapanlarını'' da basın mensuplarına gösteren Kesmez, ''Bu kapanlardaki özel sistem sayesinde kaçan aracın 4 lastiğinin havası iniyor ve jant üzerinde gitmek zorunda kalan suçlu durduruluyor. Daha önce yurt dışında gördüğümüz bu sistem de artık ülkemizde kullanılacak. Şu anda Adana'da bir yol kapanımız var. Bunun sayısını artırmayı istiyoruz'' diye konuştu.

Kesmez, yol kapanının birkaç saniyede açıldığını ve zanlının kullandığı aracın arkasından gelenlerin etkilenmemesi için aynı sürede toplanabildiğini söyledi.

Ekiplerin günün ilk ışıklarına kadar yürüttükleri çalışmalar sonucu 7 iş yeri hakkında işlem yapılırken, 2 bin 527 kişi sorgulandı. Sorgulamalarda aranan 13 kişi tespit edildi, 18 kişinin hakkında çeşitli suçlardan işlem yapıldı. Ayrıca, aramalarda pompalı tüfek, kuru sıkı ve havalı tabanca, elektrikli şok aleti ve 18 gram esrar ele geçirildi.

Trafik ekipleri ise 82 sürücüye 15 bin 353 TL ceza keserken, 5 aracı trafikten men etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber