Emeklilik yaşı yeniden 61'e düşürülüyor

Haber Giriş : 08 Ocak 2005 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

EMEKLİLİK YAŞINDA DÜŞÜŞ

Emeklilik yaşında düşüş olmasının planlandığı tasarıda şunlar yer alıyor:

"- Devlet memurları için 65 olan yaş haddinden emeklilik, kurumları tarafından istenmesi halinde 61 olarak uygulanacak. Üniversite öğretim üyeleri için yaş haddi 67 olacak.

- Evlenmemiş ya da dul olan kız çocuklarının aynı anda 2 ayrı emekli veya yetim aylığı almalarının önüne geçiliyor. Yetim aylığı sadece herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak çalışmayan, emekli veya dul aylığı almayanlara bağlanacak. Bu tür emekli veya dul aylığı olanlar ise hangi aylığı almayı tercih ettiklerini yazılı olarak bildirecekler. Yasanın yürürlüğünden önce bu hakkı kazanmış olan kız çocuklarının durumunda herhangi bir değişiklik olmayacak.

- Daha önce atanmış veya seçilmiş oldukları kadro, görev veya aylık aldıkları dereceden, daha alt bir dereceye atanan veya seçilenler, emekliliklerinde yüksek ek göstergeden yararlanmak isterlerse, 2 ek gösterge arasındaki farktan kaynaklanan emekli keseneği ve karşılık tutarlarının tamamını ödeyecek.

- Bakanlar Kurulu'na resmi taşıtları kullanabilecek kamu görevlilerini belirleme ve ekonomik olmayan taşıtların değiştirilmesi konusunda yetki veriliyor.

-Şeref aylığı alanların eşlerinin ayrı seyahat etmeleri halinde de tren, vapur, belediye otobüsü ve benzeri toplu taşıma araçlarından ücretsiz olarak yararlanabilecek.

- Tasarıyla emeklilik veya yaşlılık aylığı alanların, aylıkları kesilmeksizin, kamu kurum ve kuruluşlarında herhangi bir şekilde çalıştırılmaları yasaklanıyor. Ancak bu hüküm, cumhurbaşkanı tarafından atananlar, Bakanlar Kurulu veya müşterek kararnameyle atananlar, TBMM'ce yapılan seçimler sonucu görev verilenlerle yüksek öğretim kurumlarının öğretim üyeliklerine yapılacak atamalar için uygulanmayacak."

MUHTAR ÖDENEKLERİ VE OTOYOLLARIN ÖZELLEŞTİRİLMESİ

Yasada şehir ve köylerde yaşayan muhtarların ödenekleri de ele alındı. Muhtar ödeneklerinin yerleşim yerinin idari yapısı ve nüfusuna göre belirlenmesi öngörüldü. Yine yeşil kartlıların ayakta tedavilerinde verilen ilaçların bedelinin (diş tedavisi de dahil) devlet tarafından karşılanacağı belirtildi. Yasada muhtarların ödenekleri, otoyolların özelleştirilmesi ve yeşil kartlıların durumu ise şu şekilde belirtiliyor:

"- Yasayla Bakanlar Kurulu'na, muhtar ödeneklerini bulundukları yere göre bir katına kadar artırarak farklı düzeyde belirleme yetkisi veriliyor. Tasarının gerekçesinde Ankara ve İstanbul gibi illerde yaptığı görev nedeniyle yüksek gelir elde eden muhtarlarla köylerde görev yapan muhtarlara aynı tutarda ödenek verildiği hatırlatılarak, düzenlemeyle muhtar ödeneklerinin yerleşim biriminin idari yapısı ve nüfusuna göre farklı belirlenmesine olanak tanındığı belirtildi.

- Sahipsiz olduğu için veya trafikten men edildiği için parka çekilen, ancak 6 ay içerisinde teslim alınmayan veya aranmayan araçların Hazine tarafından satılmasının önü açılıyor. Bu yolla satılan araç ve motosikletlerin sahipleri, satış tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde başvurmazlarsa satış geliri Hazine'ye kalacak. Düzenleme 1 Eylül 2005'te yürürlüğe girecek.

- Kamu kuruluşlarının kamulaştırdığı taşınmazların sahiplerine kabul etmeleri halinde, kamulaştırma bedeli yerine Hazine'ye ait taşınmazların satış işlemlerinde ödeme aracı yerine geçecek, taşınmaz bedelini gösteren ve 3. kişilere devredilebilen bir belge verilebilecek.

- Yıllık yüzde 12 olarak belirlenen kanuni faiz oranını aylık olarak belirleme, yüzde 10'una kadar indirmeye ve bir katına kadar yükseltme yetkisi Bakanlar Kurulu'na veriliyor.

- Yasayla otoyollar ve üzerindeki hizmet tesislerinin işletme hakkının özel şirketlere devredilmesi öngörülüyor. İşletme hakkı devri karşılığında elde edilecek gelir bütçeye aktarılacak.

- Hazine'ye, dış borçlanma kapsamında ihraç ettiği eurobondları da vadesinden önce geri alma yetkisi tanınırken, dış borçlanmalarda krediyi veren kuruluşa kredi anlaşması imzalanmadan önce komisyon, taahhüt ve garanti ücreti gibi ödemelerin yapılmasına izin veriliyor.

- TL'den 6 sıfır atılmasına ilişkin yasaya eklenmesi öngörülen bir fıkrayla 1 Yeni Türk Lirası'nın altındaki adli ve idari para cezalarının dikkate alınmayacağı hükmü getiriliyor. Uygulama yasanın yayımın izleyen ay başında yürürlüğe girecek.

- Yeşil kart sahiplerinin ayakta tedavilerinde kullanılan ilaçların bedeli devlet tarafından karşılanacak. Bu uygulama diş tedavisi için de geçerli olacak."

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber