Antalya'ya beş yıldızlı Acil Çağrı Merkezi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 04 Ağustos 2009 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nurettin KURT/ ANTALYA

Antalya'da kurulan ve beş yıldızlı bir oteli andıran 112 Acil Çağrı Merkezi, 30 Ağustos'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak. Merkez için 80 bin metre kablo döşendi ve kente 414 kamera yerleştirildi.

AB uyum yasaları çerçevesinde Antalya'da kurulan ilk ?akıllı' 112 Acil Çağrı Merkezi, 30 Ağustos'ta Başbakan Tayip Erdoğan tarafından açılıyor. İk kez Hürriyet'in girdiği 112 Acil Çağrı Merkezi, tam anlamıyla bir uzay üssü gibi.

Retina tarayıcı

Merkez için Antalya'ya, 80 bin metre kablo döşendi. Kente, 264'ü sabit, 120'si hareketli ve 70'i plaka okumaya elverişli olmak üzere toplam 414 kamera yerleştirildi. Ayrıca, 13 noktaya da deprem sinyalizasyon izleme cihazları monte edildi. Kurulan bu altyapı sayesinde merkez, Türk Telekom'dan hizmet almadan kendi sistemini çalıştırabiliyor.

Merkeze girebilmek için kapıda göz retinası tanıma aygıtından geçmek gerekiyor. ; yangın durumunda ise gazlı söndürme sistemi uygulandı. Merkezde görev yapacak personel yurtiçinde ve yurtdışında özel eğitimden geçirildi. 112 Acil Çağrı Merkezi için 8 milyon 500 bin lira tutarındaki harcama, İçişleri Bakanlığı ve Antalya Valiliği Özel İdare bütçesinden karşılandı.

Akıllı haritalar

112 Acil Çağrı Merkezi'nde, modern bir kentin ihtiyaç duyacağı bütün nitelikler mevcut. Antalya'nın suç haritası, şehirdeki tüm telefon numaraları, ilçeler de dahil tüm sokaklar akıllı haritalar yöntemiyle sokak sokak veri tabanına yüklenmiş durumda. Merkezdeki görevli, sabit telefondan acil çağrı aldığında, sistem çağrı yapan kişinin adını ve adresini gösterecek. 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayan kişi cep telefonundan sadece sinyal gönderse dahi, sistem beş-on metre yanılma payıyla da olsa kısa sürede sinyal gönderilen yeri belirleyebilecek ve olay yerine ekip gönderilmesine sağlayacak. Müdahaleyi çabuklaştırmak amacıyla 155 Polis İmdat, 156 Jandarma, 154 Trafik, 110 İtfaiye, 177 Orman Yangını, 186 Sahil Güvenlik hatları, 112 Acil Çağrı Merkezi adıyla tek hatta bağlandı.

Önceden teşhis

MERKEZLE birlikte polise önceden teşhis için özel bir eğitim de verildi. Örneğin, kameraların görüntü alanına giren bir bölgeye otomobiliniz park ettiniz. Ama dalgınlıkla otomobilin içerisine çantanızı unuttunuz. Bunu tespit eden merkezdeki görevli, otomobilin plakası okuyup araca en yakın polis birimini uyaracak. Polis sizi bularak çanta için uyaracak. Araç sahibi bulunamadığında ise otomobilin camına ?şaka makbuzu? denilen uyarı makbuz yapıştırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber