Ağustos sonunda ATM'de 'Tek Nokta' dönemi başlıyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Ağustos 2009 07:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Banka ATM'leri arasındaki sınırlar bu ay sonunda kalkıyor. Müşteriler, her noktadan para çekebilecek

BKM'nin uzun süredir çalışmalarını yürüttüğü Tek ATM projesi bu ay sonunda hayata geçiyor. Türkiye genelinde 22 bin 645 ATM ortak kullanıma açılıyor. Böylece bütün banka kartlarıyla bütün ATM'lerden para çekilebilecek.

450 İLÇEDE TEK ATM VAR

Şu anda Türkiye'de 450 ilçede sadece tek bir ATM ve bankanın bulunduğunu belirten BKM Başkanı Hasan Ünal, 'Taşrada çok az kullanılan ATM'ler diğer bankaların gelmesiyle daha fazla işlem yapacak. Verimlilik artacak' dedi. Ünal, artık diledikleri her noktadan ATM'ye ulaşabileceklerini belirterek, 'Bu aslında müşterilerin ulaşmak istedikleri paranın daha fazla bankacılık sisteminde kalması anlamına geliyor. Örneğin; İstanbul'dan kalkıp Doğu'ya gittiğiniz zaman ATM olmaz endişesiyle paranızı çekerek seyahate gidiyorsunuz. Artık buna gerek kalmayacak' diye konuştu. Günümüzde işbirliğinin önemine değinen Ünal, 'Çok sayıda ATM yan yana ve kısıtlı işlem yapılıyor. Bankalar, faizler yüksek iken ATM'leri vadesiz mevduatta güçlü bir silah olarak kullandı. Ama faiz oranlarının hızla düşmesine paralel gelirlerimiz azaldı. Bankalar rekabetten çok işbirliği yapmak zorunda' diye konuştu.

22 bin ATM ortak kullanılacak

BANKACILIK sektöründe toplam 22 bin 645 ATM bulunuyor. 6 bin 777 tanesi Ortak Nokta'ya, 9 bin 894 tanesi ise Altın Nokta'ya üye toplam 24 bankaya ait. Geriye kalanı ise İş Bankası ve Ziraat Bankası'nın. Ünal, Tek Nokta'nın teknik detaylarını ise şöyle aktardı: 'Ortak ve Altın Nokta her ikisi de BKM'nin altyapısını kullanarak iletişim sağlıyor. Yine BKM altyapısını kullanılacak. Sadece ATM'lerin üzerinde çok küçük bir bilgi güncellemesi yapılacak. Her banka kendi ATM'sinde diğer bankaları tanıtacak. Kısa bir tanıtma ile sistem aktif hale gelecek.'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber