Küçükbaş hayvan etleri fiyatından yenmiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ağustos 2009 17:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Küçükbaş hayvan etinde fiyatların, geçen yıl otlak yetersizliği ve düşük fiyat nedeniyle büyük miktarda dişi hayvan kesimi yapılması yüzünden son bir yılda, yüzde 70-80 oranında arttığı bildirildi.

Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Albayrak, yaptığı açıklamada, dana etindeki fiyat artışını ?normal?, kuzu etindeki fiyat artışını ise ?anormal? olarak değerlendirdi.

Albayrak, geçen yıl yaşanan kuraklığın, küçükbaş hayvan besicileri için otlak yetersizliği problemini de beraberinde getirdiğini hatırlatarak, ?Otlakların yetersiz olması ve ellerindeki hayvanların o zaman için para etmemesi, üreticileri ümitsizliğe itti. Küçükbaşta, büyük miktarlarda dişi hayvan kesimi yapıldı. Bu da üretimi daralttı? dedi.

Dolar kurunun yükselmesiyle birlikte ihracatın cazip geldiğini ifade eden Albayrak, bu süreçte küçükbaş hayvanların, ağırlıklı Arap ülkelerine ihraç edildiğini bildirdi.

?SON BİR YILDA, YÜZDE 70-80'LİK ARTIŞ?

Albayrak, üretimin daralmasıyla birlikte ihracattaki artışın, küçükbaş hayvan arzında sıkıntıyı da beraberinde getirdiğini dikkati çekerek, şunları söyledi:

?Geçen süreçte, koyun eti fiyatlarında büyük artış oldu. Son dönemde kuzu kesim fiyatı yüzde 30 yükseldi. Bu artış, yılbaşından bu yana yüzde 50'yi, son bir yılda ise yüzde 70-80'i buldu. Küçükbaş hayvan kesim kilo fiyatı 8,5-9,5 lira aralığından 14,5-15 lira aralığına yükseldi. Eğer dolar kurunun düşmesine bağlı olarak küçükbaş hayvan ihracatımız azalmasaydı, piyasaya koyun eti sürmekte zorlanabilirdik. Ayrıca iç piyasada fiyatların artması da ihracatın tercih edilmemesinde başka bir faktör.?

Enflasyona paralel ilerleyen dana eti fiyatlarında, son dönemde yüzde 10-15'lik artış gerçekleştiğine işaret eden Albayrak, dananın kesim kilo fiyatının, 11,5 lira civarında olduğunu kaydetti.

Et ve Balık Kurumunun (EBK), büyükbaş hayvanda tekrar aktif alıcı olmasıyla birlikte, üreticilerin bu kuruma yöneldiğine dikkati çeken Albayrak, ?TARET Projesi kapsamında yer alan illerde, üretici hayvanını EBK'ya verdiğinde, ciddi bir destek alıyor. Bunun da etkisiyle EBK olan bölgelerde, diğer alıcılar hayvan bulmakta zorluk çekiyor? dedi.

Albayrak, tüm bu nedenlerle birlikte, üreticinin artan fiyatlarla ?bekleme politikası? içine girmesinin de piyasada küçükbaş ve büyükbaş hayvan eti arzında sıkıntı yaşanmasına neden olduğunu dile getirdi.

Büyükbaş hayvancılıkta, sıkıntının aşılması için özellikle damızlık hayvan ithalatının önünün açılması gerektiğini savunan Albayrak, ?Küçükbaşta ise Türkiye, dışarıdan hayvan alıp, çoğaltıp, Arap ülkelerine ihraç edebilir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber