KESK genel başkanı: İşsizlik parası işsizlere verilmelidir

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Ağustos 2009 14:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilindiği gibi 5920 sayılı "İş Kanunu, İşsizlik Sigortası Kanunu ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", diğer adıyla "Kölelik Kanunu" Cumhurbaşkanı tarafından şirketlere işçi kiralanmasını sağlayacak istihdam büroları nedeniyle kısmen veto edilmişti. Basına yansıdığı kadarıyla Hükümet, yasada bu bölümü çıkarıp yasanın diğer bölümlerinde bir değişikliğe gitmeden TBMM'ye yeniden getirmeyi planlamaktadır.

Daha önce de bu yasada tek sorunun İstihdam büroları olmadığını belirtmiş, işsizlik fonunda biriken paranın "... Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamındaki yatırımlar öncelikli olmak üzere ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeye yönelik altyapı yatırımlarında kullanmak üzere ilgili idare bütçelerine ödenek kaydetmeye..." yönelik yasanın 3. maddesine de dikkat çekmiştik.

Kriz nedeniyle son bir yılda bir milyonun üzerinde insan işten atıldı. TÜİK'in en son verilerine göre işsizlik oranı 14.9'dur. İşsiz sayısı gerçekte 6,5 milyonun üzerindedir. Bu ürkütücü tabloya rağmen Hükümetin işsizlik fonunda biriken paranın nemasına göz dikmesini kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu ne vicdana ne akla sığar. "Alt yapıya aktararak yeni iş alanları açacağız" demek kadar bir pişkinlik olamaz. İşsiz kalmaları durumunda kendilerine verilmek üzere insanlarımızın çalışırken maaşlarından kesilen bir parayı hangi iş hukuku üzerine, hangi mantık ile alıyorsunuz? Alt yapı yapmak, yatırıma öncelik vermek, iş alanları açmak ve bunun için kaynak bulmak hükümetin görevidir. İşçinin, işsizin parasıyla yeni iş alanları açılamaz. Sermayeye kaynak buluyorsunuz da alt yapıya mı bulamıyorsunuz?

Dörtte üçünün yaklaşık 4 milyar TL olduğu tahmin edilen nema işsizlere verilmeli, ^sizlik fonundan yararlanma süresi uzatılmalıdır. Nema illa bir yere aktarılacaksa, işsizlerin doğalgaz, su ve elektrik faturaları için harcanmalıdır.

Hükümete çağrıda bulunuyoruz; halen zaman varken yasadaki bu maddeyi de çıkarın ve fondan elinizi çekin.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber